Média

Csodás arborétumok és nemzeti parkok, ahol virágpompában gyönyörködhetünk
sokszinuvidek.24.hu – 2023.03.08. 07:15:03

(…) Az élmény itt sétálva is garantált, a látvány pedig – ahogy galériánkból is kiderül – meseszép. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hazánk talán legismertebb és leglátogatottabb arborétuma. 27 hektáron az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye található itt, köztük számtalan virág is. A „Rendszertani Gyűjtemény” domboldalát például sáfrányok tarka tömege díszíti a márciusi időszakban, melyek különösen napsütésben pompás látványt nyújtanak. (…)

Növények az irodalomban – alkotópályázat általános iskolásoknak
magyarmezogazdasag.hu – 2023.03.06. 09:35:00

Általános iskolás csapatoknak szól a Nemzeti Botanikus Kert alkotópályázata: növényneveket tartalmazó verseket, mondókákat vagy más irodalmi műveket kell keresni, bemutatni a benne szereplő növényeket. Az A1 méretű tablókat május 5-ig lehet beadni. A lényeg a közös munka és a számítógépes technika mellőzése.

Ide járnak tavasszal a magyarok: íme a vidék 8 legszebb kirándulóhelye márciusban
hellovidek.hu – 2023.03.05. 07:17:00

(…) Az ország talán leglátogatottabb arborétuma a Pest megyei Vácrátóti Arborétum, újabb nevén a Nemzeti Botanikus Kert, népszerűsége pedig nem választható el attól, hogy az ország turisztikailag legforgalmasabb térségében fekszik, Pest megyében, vagyis a hivatalos megnevezés szerint a Budapest környéke turisztikai térségben A Budapest környéke turisztikai térség fontosabb adatai A Budapest környéke turisztikai térség elősegíti a budapesti látogatások idejének meghosszabbítását. (…)

Nyomtatott sajtó: Képmás – Virágba boruló Magyarország 2023.03.03. (96,97,98. oldal)

(…) Májusban pedig az orgonavirágzás nyújt felejthetetlen élményt a látogatóknak. TULIPÁNOK BIRODALMA – A VÁCRÁTÓTI BOTANIKUS KERT A Vácrátóti Botanikus Kertben minden tavasszal több ezer tulipán pompázik: az ágyásokba kiültetett 40 ezer, a dézsákban díszelgő több ezer szál, összesen közel 80 fajta tulipán április végéig csodálható meg. A kertben természetesen a tulipánokon túl is rengeteg virágzó szépség van: nárcisz, fürtös gyöngyike, magnólia, júdásfa és bazsarózsa. – (-)

A Nemzeti Botanikus Kertről szólt a Magyar Krónika teljes 25 perces adása
M5 televízió/Magyar Krónika 2023-01-24

Ezek voltak az elmúlt év legmegdöbbentőbb régészeti leletei
magyarhirlap.hu

2022 kiemelten izgalmas év volt a régészeti kutatások területén. Temetkezések, múmiák, hajóroncsok, történelmi fegyverek kerültek felszínre szerte a világban. A felfedezések közül a hét legizgalmasabbat szedte csokorba a múlt-kor.hu
“Elképesztő lelet került elő egy korhadt fából Vácrátóton.
A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert munkatársai október végén egy korhadt vadgesztenyefa darabolása közben váratlan akadályba ütköztek, a kezükben lévő láncfűrész egyszer csak sivítva megakadt. Mindenki megdöbbenésére a fa törzséből egy pisztoly fordult ki. Mivel a fegyvert teljesen körbenőtte a vadgesztenyefa teste, egyértelmű, hogy hosszú évtizedek óta ott rejtőzik. De vajon hogyan került a fa törzsébe?”

2023-01-06

Trópusi élménysétára indulhatunk Vácrátóton
travelo.hu

Trópusi Élménysétára indulhatunk Vácrátóton
A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben időnként tematikus sétákat is tartanak a kert kurátorai, akik a hivatásuk iránt érzett szenvedélyüket örömmel osztják meg másokkal is. Az egyik ilyen vezetett séta a trópusi gyümölcsök és zöldségek egzotikus világába kalauzol el bennünket.
December 4-én 14 órától a megszokott téli hidegből a meleg éghajlatot kedvelő növények, a banán, az ananász, a mangó, a kakaó és a kávé birodalmába csöppenhetünk. A séta számos híres és kevésbé ismert trópusi gyümölcs-, zöldségféle és fűszernövény világába kalauzol, miközben megismerheted az eredeti élőhelyeket, termesztési körülményeiket, valamint ötleteket kaphatsz az otthoni kísérletezéshez.
2022-12-01

Százezredik látogatóját fogadja a Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton
origo.hu

Aktív és különleges programokkal várják a látogatókat
A parkvezetőség számára ez fontos visszajelzés a látogatók részéről: nagy elismerés az intézménynek és munkatársainak is, akik nap mint nap a kertben és a kertért munkálkodnak. A nagy érdeklődéshez bizonyosan hozzájárult az idei év gazdag programkínálata, így a Kert a köbön programsorozata, vagy a jeles természeti és kulturális örökséghez kötődő tematikus események is.
Jelentős érdeklődés övezte a Természetművészeti Nyitott Műhelyt, amelynek során a látogatók a botanikuskert különböző részein születő alkotások keletkezésének folyamatába is betekinthettek.
Jelentős érdeklődés övezte a Természetművészeti Nyitott Műhelyt, amelynek során a látogatók a botanikuskert különböző részein születő alkotások keletkezésének folyamatába is betekinthettek.
Sok a visszatérő látogató, akik akár a programokra, akár csupán egy üdítő sétára térnek be,

MEGFIGYELVE ÉS ÉRZÉKELVE AZ ÉVSZAKOK HOZTA TERMÉSZETI VÁLTOZÁSOKAT. Ahogy a Kert vezetője, Zsigmond Vince fogalmaz: „Az ókori mondás szerint kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba, de nem léphetünk kétszer ugyanabba a kertbe sem.
– A kert dinamikusan, napról-napra változik, mindig más arcát mutatja, még napszakonként is változik a képe a napjárással összefüggésben folyamatosan változó megvilágításban.”
2022-11-02

Gombák, zuzmók, gubacsok a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton
szeretlekmagyarorszag.hu/programok

Hasznos vagy káros a zuzmó a gyümölcsfákon? Mi az a pettyegetett tárcsalapony? Mire használták régen a nagy magyargubacsot? Csípnek-e a gubacsképzők? Kiderül október 29-30-án.GOMBÁK, ZUZMÓK, GUBACSOK – Őszi érdekességek a Botanikus Kertben címmel október 29-30-án (szombat-vasárnap) a Berkenyeház és előtere ad helyet egy különleges őszi kiállításnak. Érdekes gomba- és zuzmófajok mellett betekinthetsz a gubacsok világába, valamint a Kert terméseiből, tobozaiból is számosat bemutatnak.

2022-10-28

15 kihagyhatatlan kirándulóhely és látnivaló a Dunakanyarban, ami ősszel is csodálatos
funzine.hu

Nem túlzás azt állítanunk, hogy kis hazánk egyik legkülönlegesebb térsége, a Dunakanyar talán ősszel a legsokszínűbb. Számos természetközeli élményt rejt, melyek ilyenkor még élénkebben hatnak érzékszerveinkre. Az októberi-novemberi időjárás tökéletes, hogy felfedezzük a vidék élménygazdag látnivalóit: kacskaringós ösvényein felkapaszkodhatunk köd lepte kilátóiba, lángossal a kezünkben andaloghatunk macskaköves településein, vagy akár csak a parton ücsörögve kémlelhetjük a komótos folyó hullámait. Jöjjenek hát a legjobb kirándulóhelyek!
Budapest belvárosától mindössze 40 perces autóútra fekszik Vácrátót aprócska községének titkos kis ékszerdoboza, az egykori kastélykertben kialakított Nemzeti Botanikus Kert. Az ország leggazdagabb tudományos növénygyűjteményével rendelkező tájképi kert jelenleg kettős védettség alatt áll: kerttörténeti örökségként műemléki, természeti örökségként pedig természetvédelmi oltalmat élvez. Az egész évben látogatható, hatalmas területet önállóan vagy élményséták keretein belül, a kert kurátorainak vezetésével is bejárhatjuk. Utóbbiak célja a felfedezés öröme. 2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4. | Weboldal
Korábbi cikkünk a botanikus kertről >>
2022-10-28

Micsoda titkokat rejthet egy fa? 
agrotrend.hu

A Nemzeti Botanikus Kertben (korábban Vácrátóti Botanikus Kert) bukkantak rá a különleges fára.
A vácrátóti kertészek a napokban egy korhadt vadgesztenyerönköt daraboltak, amikor a fűrész hirtelen megakadt. A fának a belsejéből egy fegyver fordult ki, amelyről kiderült, hogy egy Luger P08 (Parabellum) pisztolyról van szó, amit a német hadseregben használtak. A fegyvert 1898 körül tervezték, Németországban 1904-1945, Svájcban pedig 1900-1945 között használták. A pisztolyt a fa érdekes módon teljesen körbenőtte. Az viszont nem derült ki, hogyan kerülhetett oda a fegyver.
2022-10-29

Őszi szépségében tündököl a vácrátóti arborétum
sokszinuvidek.24.hu

Színek, fények és növények kavalkádja fogadja a látogatókat.
A hétvégi kivételesen jó időben úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a Nemzeti Botanikus Kertet vagy ahogy talán ismertebb: a vácrátóti arborétumot.
Ez nem csak nekünk, hanem rengeteg embernek jutott eszébe, szerencsére a kertben egyáltalán nem érződött tömegnek – a parkolóhelyeken már inkább, de nagyjából két perces sétára így is lehetett találni megállóhelyet.
2022-10-18

Magyarország vár: öleljünk bölcs fákat!
turizmus.com

Történelmünk néma tanúi a famatuzsálemek, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket, és „elmesélhessék” történeteiket. Összegyűjtöttünk néhány különleges példányt, amelyek egy kirándulás célpontjai is lehetnek.

“A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert legmagasabb fája az Észak-Afrikában honos, 40 méter magas numídiai jegenyefenyő, amelynek 180 éves kora is tekintélyt parancsol, a kert másik nagy öregje – a 150 éves virginiai mocsárciprus – mintha csak Florida mocsaraiban élne, olyan jól érzi magát az őt körbevevő „ciprusbabákkal”, vagyis a felszínre törő légzőgyökerekkel.”
2022-10-12

Csoda várja a vácrátóti botanikus kert látogatóit
Nyitány – Podcast – Reggeli Expressz Klasszik rádió 92.1

Korábban nem tapasztalt mértékű lótuszvirágzás látható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, a szakemberek tavaly új helyre, a Nagy-tóba telepítették a gyökértörzseket, amely ideálisnak bizonyult a vízinövény számára. Az indiai lótusz Kelet-Ázsiában nagy népszerűségnek örvendő, a meleg tavakban, valamint a csendes vizű holtágakban élő növény, amely szép küllemének és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti sikerét. Amellett, hogy virágzáskor különlegesen szép látványt nyújt, többek között az élelmiszeriparban és high-tech anyagok gyártásánál is hasznosítják. A különleges látványról és a Vácrátóti Botanikus kert nyári programjairól a Reggeli Expresszben Zsigmond Vincével, a Nemzeti Botanikus Kert vezetőjével, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége elnökével beszélget Szerémi Nóra.
2022-08-02

A botanikus kert, ahol esténként világító szentjánosbogarak között sétálhatunk
travelo.hu

Tudtátok, hogy a szentjánosbogarak körülbelül 21:17-kor kezdnek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket? A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben június 13-tól olyan különleges és látványos, esti vezetett sétákon vehettek részt, ahol ezt meg is tapasztalhatjátok.
2022-06-13

Nemzeti Botanikus Kert: settenkedve érkezik a kikelet Vácrátótra
csodálatosmagyarország.hu

A fehér hóvirágok, tőzikék, galambvirágok, a zöld hunyorok, a sárga bogláros szellőrózsák és kék csillagvirágok között messzire virít a kárpáti sáfrány lila tömege.
A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, melyet Vigyázó Sándor gróf alapított, hazánk leggazdagabb növénygyűjteményével büszkélkedik, hatalmas területén 13 ezer fajta növény él. A kert alapjai már a 19. század első felében álltak, a nagy változás 1871-ben történt, mikor, Podmaniczky Zsuzsával frissen kötött házassága után gróf Vigyázó Sándor megvásárolta a rátóti birtokot, és megbízta az alcsúti arborétum kiépítésével hírnevet szerző Jámbor Vilmos kertépítészt a park nagyszabású újra alakításával.
2022-03-07

2021

Bakancslista: 5 káprázatosan szép botanikus kert, amit kár lenne májusban kihagyni

Az ország egyik leghíresebb és legnagyobb botanikus kertjét Vigyázó Sándor gróf alapította, aki maga is értett a növényekhez. A 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A 27 hektáros kert hatalmas területén 13 ezer fajta növény él: 3100 fa árnyában hűsölhetünk, a sziklakertben pedig az alpesi virágok pompás kavalkádjában gyönyörködhetünk.

Legszebb botanikus kertek és arborétumok Magyarországon – esemenymenedzser.hu

Amikor a testünk és lelkünk is áhítozik a zöldre, a természet ezernyi szépségének felfedezésére, legjobb megoldás, ha felkeresünk egy botanikus kertet vagy arborétumot. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót, Pest megye – hazánk legnagyobb botanikus kertje minden évszakban egy csoda, tulipánok ezreiért áprilisban érdemes felkeresni.
2021-03-16

Az arborétumok nyitva tarthatnak, mutatunk néhány különlegeset – magyarmezogazdasag.hu

Tavaszi arborétum körkép kertbarátoknak. Egyelőre zárva tart ugyanakkor a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, az ELTE Füvészkertje, a Budai Arborétum, a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert, valamint a Szegedi Füvészkert. A közösségi médiában sok heves reakciót olvasni ezzel kapcsolatban, érdemes azonban a sarkos véleményalkotás előtt elolvasni a Nemzeti Botanikus Kert állásfoglalását a témában.
2021-03-12

Csodájára járnak ezeknek a helyeknek: vidéki erdők, amiket elleptek a tavaszi virágok – hellovidek.hu

+3 tipp, ha hóvirágözönt szeretnél csodálni: Vácrátóti Botanikus Kert: az ország legnagyobb botanikus kertje, ahol már kora tavasszal gyönyörű hóvirágmezőben lehet gyönyörködni.
2021-03-10

Itt forgatták az Abigélt és A palacsintás királyt: a vácrátóti arborétum télen is gyönyörű – femina.hu

Itt forgatták többek között az 1977-ben bemutatott Abigél egyes részeit, amelyben a Matula Leánynevelő Intézet kertjévé vált a környék, és az 1973-es A palacsintás király jeleneteit is. De A Pál utcai fiúk híres füvészkerti kültéri jeleneteit is ez a csodás helyszín tette igazán emlékezetessé, melyet 1969-ben mutattak be a nézőknek. Az arborétum biztosította a hátteret az 1939-es Halálos tavasz egyes részeihez, illetve az 1980-as Psyché különleges, álomszerű felvételeihez.
2021-02-20

További aktuális megjelenések a témában:

Új Ember – Mértékadó
Jézus asztalánál
2021-01-11

Evangélikus Élet
Interjú Fráter Erzsébettel: Mindennapi étkek szakrális jelképek
2021-01-24

Presbiter – Amikor a tudomány a hitet is gazdagítja
Interjú Fráter Erzsébettel
2021-01-20

A Hely: Vácrátót, Botanikus kert 1. rész – Kossuth Rádió, A Hely

Nemcsak a harkályok kopognak a tavaszért, az emberek is várják, hogy a napokban ránk köszöntött zimankó elköltözzön. Vácrátóton a Botanikus kert, most a téli arcát mutatja, de így is mesés, csak zárva van a járvány miatt, így hétfőn velünk sétálhatnak körbe a 27 hektáros birodalomban, ahol az Ökológiai Kutatóintézet működik. Kacskaringós kerti utak, csobogók, mesés tavak és vízesések, üvegházak mutatják egy különleges kert múltját és jelenét. A műsorban Aszalós Réka és Molnár Zsolt az Ökológiai és Botanikai Intézet kutatói saját kutatási témáikról is beszéltek.
2021-02-15

Kiderül, hogy mi lehetett valójában a tiltott gyümölcs – hang.hu, Új Ember – Mértékadó

Noha a Szentírásban megjelenő ételeket és ízeket nagyon nehéz rekonstruálni, Fráter Erzsébet biológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozó Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora megkísérelte összefoglalni a Kánaánban fellelhető növények és ételek kultúrtörténetét, az ott élő emberek ételeinek és táplálkozási szokásainak bibliai vonatkozásait.
2021-02-04

Fontos napnak nézünk elébe: Barta Sylvia elárulta, hogy miért – tv2.hu

Barta Sylvia a vácrátóti Botanikus Kertből számolt be az elkövetkezendő hét várható időjárásáról. Egy dolog biztos: Közeleg a tavasz!
2021-02-02

Zsigmond Vince a Nemzeti Botanikus Kert vezetője a Klubrádió Utópiában – Klubrádió – Utópia

A Pannon Magbank a maga valójában nem látogatható, azonban nagyon fontos a látogatókkal megismertetni a magbankok jelentőségét és funkcióját. A magbankok jelenléte sok botanikus kertben összefonódik a kert más funkcióival. A botanikus kertek génbanki szerepet is betöltenek, illetve évszázados hagyomány a botanikus kertek közötti magcsere. A természetes flóra túlélése már sokszor nem biztosított az eredeti élőhelyén, ezért biztonsági kérdés is a magbankok létrejötte. A Pannon magbank célja, hogy elsősorban természetvédelmi célból őrizze meg a természetes flóra magvait.
2021-02-02

A vácrátóti Botanikus Kert a Hetedhét-kalandban – MTVA M2

A január 29-i Hetedhét kalandban megtekinthető a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben
forgatott kisfilm az M2-n.
2021-01-29

A Szerelem forgatásának eddig nem publikált díszletrajzai, fotói – Filmturista – filmturista.blog.hu

A némafilm hőskora, a bécsi és budapesti századfordulós képek és megannyi felvillanó emlékek, melyek különböző hangulati elemként jelennek meg. A visszaemlékezések során, néhány snitt erejéig még a korszak kedvelt forgatási helyszíne, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert is feltűnik, mint illusztris korabeli helyszín. Forrás: Nemzeti Filmarchívum
2021-01-24

Kirándulna egy jót? – Rejtett kincsek Budapest közelében – novekedes.hu

Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) – Az ország legnagyobb botanikus kertje eredetileg egy kastélyparkból lett kialakítva. Itthon nincs még egy ilyen gazdag élőnövény gyűjtemény. A 27 hektáros kertben 13 ezer féle növény található. A hely romantikus hangulatát fokozza, hogy akad itt gótikus műrom, egy kisebb vízesés, fahidak és egy olyan vízimalom, amely látványra úgy néz ki mintha egy tündérmeséből került volna elő.
2021-01-09

Miért tudunk olyan keveset a mirháról? – Kossuth Rádió, Hajnal-Táj

Szereplők: Fráter Erzsébet, kurátor, Nemzeti Botanikus Kert, műsorvezetők Bánsági Éva
2020-12-19

Az étel szentsége – konyvterasz.hu

Fráter Erzsébet világutazó és bibliaolvasó biológus, nem mellesleg az MTA Ökológiai Kutatóközpont Növényrendszertani Gyűjteményének vezetője. A Biblia ételei című könyve is sokrétű munka: kultúrtörténeti és szakrális tudástár a Szentíráshoz kapcsolódó növények és ételek történetéről és felhasználásáról az ókori Szentföld területén, miközben a szerző a hozzájuk kapcsolódó bibliai idézetekre is reflektál.
2020-12-19

„Isten titkai maradnak” Fráter Erzsébet botanikus a Biblia növényeiről – magyarnarancs.hu

Van-e nyoma a Szentírásban a klímaválságnak? Az aszalt gyümölcs lenne a mennyei manna? Számtalan növénytani tudományos és ismeretterjesztő munka után a tudós az utóbbi években főleg a Biblia növényeit és ételeit tanulmányozza. Fráter Erzsébettel, az ÖK Nemzeti Botanikus Kert kurátorával készült interjú a Biblia ételei című frissen megjelent kötetéről.
2020-12-16

Magyar Katolikus Rádió Velünk vannak

Adja tovább a mikrofont! Aki küldi: a szerkesztő. Aki kapja: Fráter Erzsébet, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus kert biológusa. 2.rész. Vendégünk változatos és sikeres pályája mellett a botanikai gyűjtemény olyan növényeiről mesél, amelyek jól ismertek a Bibliából. Aki kérdezi: Mezei Károly.
2020-12-09

Ezek a legszebb téli kirándulóhelyek Magyarországon – Kirándulj sokat a szabadban! – life.hu

Magyarország legnagyobb arborétumát, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet semmiképp se hagyd ki télen se. Ez az arborétum hazánk leggazdagabb növénygyűjteményével rendelkezik, 13 ezer növényfajt láthatunk itt. A gyönyörű parkon keresztül patak fut végig, ami mentén számos romantikus kis zug is megtalálható, kedvezve ezzel a szerelmeseknek. Hidak, szigetek, műromok – ezek mind mind megtalálhatók az arborétumban, amit a 19. század első felében kezdtek el építeni.
2020-11-15

Katolikus Rádió Adja tovább a mikrofont! Aki kapja: Fráter Erzsébet, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert biológusa. 1. rész

Vendégünk változatos és sikeres pályája mellett a botanikai gyűjtemény olyan növényeiről mesél, amelyek jól ismertek a Bibliából. Aki kérdezi: Mezei Károly szerkesztő.
2020-11-11

Különleges élő kövület borult színpompába Vácrátóton – origo.hu

Az Ökológiai és Botanikai Intézethez tartozó Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton különösen gazdag az ősszel pompásan piruló növényekben. A nyugalmi állapotra való képesség a törzsfejlődés során alakult ki, a környezethez való alkalmazkodás eredményeként. A kedvezőtlen körülmények – hideg, szárazság – miatt lelassulnak az anyagcsere-folyamatok – magyarázta a jól ismert folyamatokat Fráter Erzsébet, botanikus. Ősszel az elsők között kezd elszíneződni virginiai mocsárciprus.
2020-10-27

Hova menjek hétvégén? – sokszinuvidek.24.hu

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye egy 27 hektáros területen, ami évszaktól függetlenül gyönyörű. 62 madár-, 22 hal- és 73 puhatestűfajnak nyújt otthont. Növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsafajta-bemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a látogatókat.
2020-10-20