Ide járnak tavasszal a magyarok: íme a vidék 8 legszebb kirándulóhelye márciusban

hellovidek.hu
2023. 03. 05.

1. Vácrátóti Botanikus kert, avagy Nemzeti Botanikus Kert

A vácrátóti botanikus kert az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. A kert nagy részét elfoglaló 3300 cserjét, fafajt valamint fajtát mutatja be a dendrológiai gyűjtemény. Kiemelkedő értéke a kelet-ázsiai fajok mellett a juhar-, bangita-, madárbirs-, hárs- és kőrisfajok nagy száma. Az évelő- és sziklakerti gyűjtemény közel 3000 fajt és fajtát ölel fel. A sziklai növényeken kívül számos pusztai, erdei, ritka havasi növény és kistermetű hagymás virág is megtalálható benne.

A rendszertani gyűjtemény 90 növénycsalád közel 2500 faját rokonsági és evolúciós szempontok alapján mutatja be. A geometrikus elrendezésű kertrészt gyógy- és fűszernövény bemutató, valamint parasztkerti virágok ágyása is gazdagítja.

Az üvegházi gyűjtemény közel 3000 fajt és fajtát számlál. A gyűjtemény törzsanyagát a kaktuszok és egyéb pozsgások, az orchideák és broméliák, a pálmák, valamint trópusi haszon- és dísznövények alkotják. A kert a település központi részén helyezkedik el, közvetlenül a Vác-Gödöllő közti 2104-es út mentén.

Fakéreg séta

A botanikus kert növényei számos témát kínálnak, melyek megfigyelésével, megismerésével ismereteinket is bővíthetjük amellett, hogy a Kertben sétálva gyönyörködünk a természet szépségeiben. Egyik ilyen téma lehet téli időszakban a fák rendkívül változatos kérge. Egy gyűjteményes kert fajgazdag növényállománya kiváló alapul szolgál az összehasonlításhoz, hiszen viszonylag kis területen sokféle fa van jelen. Ehhez ajánlják most a Fakéreg séta c. aktuális ismertetőt, mely térkép segítségével 11 különleges kérgű fához vezeti olvasóját. A sétalap a jegypénztárban kérhető, ill. innen letölthető: kereg_setalap. A kertbe a felnőtt belépő 2200 Ft, a diák, nyugdíjas és kedvezményes egyéni pedagógusjegy 1500 Ft.

NULL

Cikk forrása: hellovidek.hu