GYIK

– nyitva tartás ünnepeken,
– nyitva tartás hétvégén és hétköznap,
– üvegházak nyitva tartása
A Nemzeti Botanikus Kert az év minden napján nyitva tart. Bővebb információ a linkre kattintva: https://botanikuskert.hu/nyitvatartas/
Kertünk az ünnepnapokon azaz 2024. március 15-én, március 29-én (Nagypéntek), március 31-én (Húsvét), április 1-én (Húsvét hétfő), május 1-én, május 19-20-án (Pünkösd) , augusztus 20-án , október 23-án és november 1-én (Mindenszentek) is várja Kedves Látogatóit.

– belépő árak…
A Botanikus Kert belépőjegyeit a linkre kattintva éri el. Jegyeinket vásárolhatja on-line és helyben is. https://botanikuskert.hu/jegyarak/

– A belépőjegy a kerten belül mindenhova érvényes-e? A mosdó fizetős-e?
Belépőjegyeink a Nemzeti Botanikus Kert egész területére érvényesek, pl Berkenyeház, Üvegházak, Karbonház, mosdók.

– Az élménysétákra vásárolhatok-e jegyet helyben is?
A jegyeket elsősorban elővételben árusítjuk, mert a nagy érdeklődés miatt hamar el szoktak kelni. Minden csoport 25 fős maximális létszámra van tervezve, ezért a webshopunkban a jegyeladás 25 fő felett megáll. Viszont, ha a létszám nem telt be a séta kezdetéig, megnyitjuk az árusítást a jegypénztárban is, az élményséta előtt 1 órával.

– Kutyát lehet-e pórázon, ölbe, szájkosárral, táskában…?
Ez egy Botanikus Kert egy két évszázados történeti kertbe ágyazva, amely a tudományt, az oktatást, a természeti és az épített örökség védelmét, a védett növényfajok és a genetikai erőforrások megőrzését szolgálja. Ismeretet és élményt nyújt a látogatók számára, amelyet kutyák és más háziállatok nem igazán tudnak értékelni, bármennyire is intelligensek, ugyanakkor károsítják a kiemelkedő értéket képviselő, rengeteg munkával és költséggel fenntartott növénygyűjteményt és zavarják a nem kutyabarát látogatókat. A Botanikus Kert egy élő múzeum, ahogy más múzeumokba, ide sem lehet háziállatokkal bejönni.

– Kerekesszékkel mennyire járhatók az utak?
A Kert területén több különböző felületű úttal találkozhatnak, mint pl.: macskakő, betonozott út, kővel szórt ösvények. Ezek könnyen járhatók kerekesszékkel rendelkezőknek.

– Időseknek való tolható kerettel mennyire járható?
A Kert területén több különböző felületű úttal találkozhatnak, mint pl.: macskakő, betonozott út, kővel szórt ösvények. Javasoljuk, ha tehetik inkább kerekesszékkel vagy járóbottal érkezzenek, mellyel könnyeben tudnak közlekedni.

– Babakocsival mennyire járható?
A Kert területén több különböző felületű úttal találkozhatnak, mint pl: macskakő, betonozott út, kővel szórt ösvények. Éppen ezért, ha tehetik érdemesebb egy nagyobb kerekű babkocsival érkezni.

– Milyen növények virágoznak aktuálisan? Milyen látnivalók vannak?
A Nemzeti Botanikus Kert minden hónapban más és más arcát mutatja virágzás terén is.
Így javasoljuk a linken található Hónap érdekességei térképes sétalap letöltését, aminek a segítségével megtalálhatják az éppen nyíló növényeket.

– Milyen étkezési lehetőség van a Nemzeti Botanikus Kertben?
2 helyen, a Berkenye Házban és a Karbonházban találhatók kávé- snack étel– és ital automaták. Jegypénztárunk mögött található a Szittya Pita standja, mely hagyományőrző, kézzel dagasztott tésztából készült finomságaival, és frissítő italaival várja a látogatókat tavasztól a tél elejéig.
Bővebb információ: https://botanikuskert.hu/vendeglatas/

– A kúriába be lehet-e menni?
A Kúria ajtaját egyes események, előadások alkalmával szoktuk megnyitni a látogatók előtt. Ezen alkalmakon kívül minden épületünkben kutatás folyik, ezért nem látogathatók.

– Hogyan jutok el a Nemzeti Botanikus Kertbe? Mivel érdemesebb jönni, vonattal vagy busszal?
A Nemzeti Botanikus Kertbe a legkönnyebben autóval vagy busszal lehet eljutni. A vonatközlekedést választóknak jelezzük, hogy az állomás a falu külterületén található, mely fél órás sétára van az autóút szélén, sajnos járda nincs kiépítve. Javasoljuk, hogy Vácon szálljanak át a megfelelő buszra.
Bővebb információt a honlapunkon talál a linkre kattintva: https://botanikuskert.hu/megkozelites/
A buszok indulásáról a busztársaságot keressék.

– Parkolással kapcsolatban, kell-e fizetni, mikor kell fizetni, mennyit kell fizetni, hol kell fizetni?
A parkolót a Vácrátóti Önkormányzat üzemelteti, a hétvégi, ünnepnapi parkolódíjat ők szedik be. Bővebben itt: https://vacratot.hu/fizetos-parkolo/
Díjfizetési terület a Nemzeti Botanikus Kert előtt található aszfaltozott parkoló és a Malom utca.

– Szabad-e a Nemzeti Botanikus Kertben dohányozni?
Botanikus Kertünkben a dohányzás nem megengedett. Bővebb tájékoztatást a látogatási szabályzatunkban talál: https://botanikuskert.hu/wp-content/uploads/2021/06/latogatasi-szabalyzat.pdf

– Szabad-e piknikezni a Nemzeti Botanikus Kertben?
Az Orchidea-ház és a Kaktuszház, déli fekvésű szegletében, két nagyobb füves terület is a rendelkezésükre áll, ahol egy kellemes kerti sétát követően kedvükre letelepedhetnek. A kert többi részén továbbra is kérjük, hogy ne hagyják el az utakat.

– Kell-e venni fotójegyet külön?
Azoknak a látogatóknak, akik hobbi szinten, vagy a kirándulás megörökítése céljából szeretnének képeket készíteni, elég csak a belépőjegyet megvásárolni.
Fotójegyre, akkor van szükség, amikor üzletszerű fotózást kívánnak végezni Kertünkön belül.
Pl: babaváró, családi, eljegyzési, esküvői fotózás
Bővebb információ itt: https://botanikuskert.hu/jegyarak/

– A fotójegynek van-e időkorlátja?
Nincs

– A nagy csoporttal érkezőknek be kell-e jelentkezni, ha nem kérnek sétavezetést?
Nem szükséges bejelentkezni előre azoknak a csoportoknak, akik nem kértek sétavezetést.

– Miért Nemzeti a Botanikus Kert?
A közintézmények körében a „nemzeti” megnevezés azt hivatott jelezni, hogy az intézmény az ország egyik legrangosabbika. Így van ez Magyarországon és világszerte (pl. Nemzeti Múzeum, Nemzeti Színház, Nemzeti Bank). Vácrátóton közel 13.000 féle növényt tartunk fenn szabadföldön és növényházainkban, ezzel a Nemzeti Botanikus Kert az ország kiemelkedően legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye, élő múzeuma. Szolgálja a tudományt, az oktatást, a veszélyeztetett fajok, a természeti és az épített örökség megőrzését, mindemellett élményt, ismeretet, kellemes és igényes környezetben kikapcsolódási lehetőséget nyújt évente több mint százezer látogatónak.

– A kert mennyire kerékpáros barát?
Teljes mértékben. Rendelkezünk 25 kerékpár részére tárolóval, elsősegély dobozzal, defibrillátorral, ivóvíz vételi hellyel, hideg-meleg ételt, italt biztosító egységgel.