Berkenyeház

A Berkenyeház 2007-ben történő megnyitása új fejezetet jelent a Botanikus Kert és a kutatóintézet életében: a kiállítás és a hozzá, valamint a Kerthez kapcsolódó foglalkozások, programok közvetlen lehetőséget biztosítanak az […]

Karbonház

A trópusi gyűjteményeinknek otthont adó üvegházak jelentős hőigénye miatt környezetbarát geotermikus és biomasszafűtés kialakítására volt szükség. E projekt keretében valósulhatott meg a Túl nagy lábon élünk című kiállítás és az […]

Időszakos kiállítások és bemutatók

Természetművészeti Nyitott Műhely

A Természetművészeti Nyitott Műhely célja, hogy a botanikus kertet összekösse a képzőművészettel, egyszerre hívja fel a figyelmet a természeti értékekre a kortárs képzőművészeten keresztül és egyúttal a természeti környezet segítségével a kortárs képzőművészetre. A résztvevők a rendelkezésre álló idő alatt elsősorban természetművészeti alkotást hoznak létre a helyszínen a természet és ember, ökológia, botanikus kert témákra. A Botanikus Kert területén dolgoznak, így a közönség az alkotómunka alakulását is nyomon követheti. A Nyitott Műhely eredményeként létrejövő alkotások a Botanikus Kertben kapnak helyet időszakos kiállítás formájában.

III. Természetművészeti Nyitott Műhely – 2023.    

II. Természetművészeti Nyitott Műhely – 2022.    

I. Természetművészeti Nyitott Műhely – 2021.

 

Virágkötészeti Workshop – Land Art 2023.

2023 augusztusában virágkötészeti témájú workshopnak adott helyet Botanikus kertünk, melynek szervezője Nagy Gábor ifjúsági Európa-bajnok, felnőtt Európa-bajnokság ezüstérmese, felnőtt magyar bajnok virágkötő. A lengyelországi MIF nemzetközi virágkötő iskola (International Institute of Floral Design) tantestületének tagjaként szervezte a szakmai eseményt, melyen 13 lengyel képzett virágkötő és virágkötő mester, valamint az iskola 3 lengyel szaktanára vett részt. Téma a land art, csokrok és testdíszek készítése volt. A land art témacsoportban dolgozó 2 tanár és 5 virágkötő naponta egy alkotást készített el, melyek maradandó díszei lehetnek Botanikus kertünknek. „A botanikus kertben található száraz alapanyagok, levelek, vesszők, ágak és bambusz felhasználásával próbáltuk az elkészített alkotásokat még különlegesebbé és a helyszínhez illőbbé tenni. … Elkészítésüknél természetes alapanyagokat használtak, hogy teljes mértékben lebomló és környezetkímélő alkotások szülessenek.” – tudtuk meg a szervezőtől.

A land art (tájművészet) a természeti környezet formavilágát és kellékeit (térszínformák, levelek és más növényi részek, kövek) felhasználó, monumentális szabadtéri installációk létrehozását célzó művészeti irányzat. Alkotói a hagyományos szobrászati anyagok és módszerek alkalmazása helyett a természeten hajtanak végre különféle változtatásokat. A kiállítási térből való kivonulással járt, mely során a művészeti tevékenységet kiterjesztették a tájba, és a természet felé fordulva kerestek új utakat. A land art alkotások viszonylag rövid életűek, hiszen természeti alapanyagokból és a természetben kapnak elhelyezést.

 

A Rendszertani gyűjtemény időszakos tematikus bemutatói

A pázsitfűfélék (Gramineae) négy nagy ágyásban kapott helyet. A családba tartozó gabonák nyár közepére hozzák kalászukat illetve bugájukat. Ismertető táblák mutatják be a gabonaféléket, valamint termesztésük és az emberiség egyik legfontosabb tápláléka, a kenyér készítésének történetét.

Szeptember végén őszi tökbemutatóval és gyógynövény bemutatóval szoktuk várni a látogatókat. Ekkorra beérnek a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának ágyásában a különböző tökfajok és fajták termései, melyből munkatársaink látványok összeállítást készítenek. Az út túloldalán a Kultúrnövények ágyásában pedig a gyógynövényekről tudhatnak meg többet a látogatók.

 

Gyermek alkotópályázatainkból összeállított kiállítások

2007-2014 között, valamint 2023-tól ismét hirdetünk tavaszi alkotópályázatokat általános iskolások részére. Eleinte különféle témák kerültek fókuszba, majd 2011-től minden évben a “Nyomozz növények után az irodalomban” címet viselik a pályázatok. Célunk: a gyerekek kreativitásának segítségével felhívja a figyelmet a növényvilág szépségeire, sokféleségére és a növények életünkben, kultúránkban játszott elengedhetetlen szerepére, valamint hozzájáruljon az olvasáskultúra fejlesztéséhez. Feladat: tabló készítése, melyhez keresni kell a szépirodalomban (olyan irodalmi művet, mondókát stb…, melyben valamely növény kerül említésre) és a szakirodalomban (a növény biológiai leírását) egyaránt, majd a hivatkozott szövegrészletekhez illusztrációt készíteni. A beküldött pályaművek időszakos kiállítás formájában megtekinthetők.

2023. évi alkotópályázat felhívása és eredményhirdetése a beérkezett pályamunkák galériájával