II. Természetművészeti Nyitott Műhely

Mennyi idő alatt ér át a csiga az úton? Meddig él egy fa? Hogyan lehet láthatóvá tenni az idő múlását? A Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Ökológiai Kutatóközpont közös szervezésének keretében augusztus végén indul Botanikus Kertünkben a II. Természetművészeti Nyitott Műhely. Az MKE szobrász hallgatói a rendelkezésre álló idő alatt elsősorban természetművészeti vagy természet által inspirált alkotásokat hoznak létre, főként a természetben megtalálható anyagok felhasználásával. Az idei művésztelep hívószava az IDŐ: különféle napszakok, évszakok váltakozása; sarjadás, növekedés és elmúlás; természeti folyamatok, amelyek alakítják a környezetet.
Résztvevők: Bárdi Dominik, Hoff Bence, Sarfenstein Ditta, Zsandár Zoé
Konzulens: Szabó Ádám, szobrászművész, egyetemi docens


A Természetművészeti Nyitott Műhely célja, hogy a botanikus kertet összekösse a képzőművészettel, egyszerre hívja fel a figyelmet a természeti értékekre a kortárs képzőművészeten keresztül és egyúttal a természeti környezet segítségével a kortárs képzőművészetre. A résztvevők a rendelkezésre álló idő alatt elsősorban természetművészeti alkotást hoznak létre a helyszínen a természet és ember, ökológia, botanikus kert témákra. A Botanikus Kert területén dolgoznak, így a közönség az alkotómunka alakulását is nyomon követheti.

A Nyitott Műhely eredményeként létrejövő alkotások a Botanikus Kertben kapnak helyet időszakos kiállítás formájában, melynek megnyitójára a Kert a Köbön Fesztivál keretében 2022. szeptember 10-én (szombaton) 10:30-kor kerül sor.

A kiállított művek jellegüktől függően, de legalább két hétig megtekinthetők lesznek a Botanikus Kert egyes helyszínein. A tavalyi alkotások közül három még megtalálható a Kertben.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a kiállítás megnyitóra!

Résztvevők és műveik:

Sarfenstein Ditta: In Memoriam

A fák korát utólag, kivágásuk után az évgyűrűk megszámolásával lehet meghatározni pontosan. Ennek a kivágott platánnak azonban már kikorhadt a belseje, kora így csak hozzávetőlegesen megállapítható. A metszetszerű,  áttetsző gyűrűk a fa belsejében erre az elveszett múltra utalnak.

Zsandár Zoé: Fejlődési stádiumok

A medvetalp kaktusz formája inspirálta a szobrot. Egyik oldalán nyitott, a benne megbúvó két kisebb forma a kaktusz növekedésén keresztül az idő múlását szemlélteti.

Hoff Bence: Öt sziget

Egy klasszikus oszlopsor csonkjai állnak ki a földből, tetejüket már a fű is benőtte.

Egy régi falusi épület tornácának maradványai a döngölt oszlopok.

A természet különös játékaként a föld emelkedett ki szabályosnak látszó oszlopok formájában.

Az alkotás zsalujának anyagát a kert bambuszai adták, míg a föld egy vácrátóti ház maradványaiból származik.

Bárdi Dominik: Alagutak

Játszóalagutakra emlékeztető szobrok, amelyek elfeledve, eredeti funkciójukat elveszítve állnak tétován. A gyerekzsivaj a múlté, felnőttek már, játékaikat szertehagyták. A természet lassan visszaveszi a tárgyakat, benövi azokat a moha.

Bárdi Dominik:  Bodobácsok

A Pyrrhocoris apterus szereti a társaságot. A látogatóktól sem zavartatva magukat élvezik az együttlétet.

bool(false)