A botanikus kert mint tudományos gyűjteményes kert, egyben műemlékvédelem alatt álló történeti kert és természetvédelmi terület igen komplex feladat elé állítja a napi szinten nélkülözhetetlen fenntartást, a folyamatos kisebb-nagyobb fejlesztést, a ciklikus szakmai tevékenységeket és a látogatói kapcsolattartást végző kollégákat. A különböző gyűjteményekre vonatkozó éves terveket, feladatokat a gyűjteményvezetők határozzák meg, akiket saját csapatuk segíti a tervek megvalósításában, a gyűjtemény napi ápolásában – legyen szó ültetésről, visszametszésről, gyomlálásról, a gyepfelületek gondozásáról vagy egyéb kerti munkákról.

A gyűjteményeken átível a főkertészi feladatkör, amely elsősorban a kert egészének fenntartását és működtetését érintő kérdésekre terjed ki.

A Maglabor tevékenysége lefedi a teljes gyűjteményt a magvetéstől az érett magok begyűjtéséig, szárításáig, tisztításáig, nyilvántartásba vételéig. Egyes magok messzi földről érkeznek, míg mások messzi földre, egy másik gyűjteményes kertbe utaznak. A növények „leltározását” egy botanikus kertek számára kifejlesztett, nemzetközi adatbáziskezelő-program segítségével végezzük.

A kert történetéről, gyűjteményeiről, programjairól, illetve egyéb történéseiről vezetett sétáinkon, valamint online felületeinken adnak tájékoztatást kommunikációs munkatársaink. Jegypénztárosaink mindig készséggel segítenek a látogatóknak, a munkatársak nagy segítsége pedig osztálytitkárunk.

A Nemzeti Botanikus Kert működését a Botanikus Kerti Osztály vezetője fogja össze.

A Botanikus Kert vezetője

Intézmény vezető
Magbanki gyűjtemény vezető, Botanikus-kertész

Titkárság

Osztálytitkár
Osztálytitkár

Gyűjteményvezetők

Dendrológiai gyűjtemény, kurátor
Üvegházi gyűjtemény, kurátor
Biológus
Növényrendszertani gyűjtemény, kurátor
Biológus, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának tiszteletbeli doncense.
Főkertész, Sziklakerti gyűjtemény, kurátor
Kertészmérnök

Kommunikáció, programok

Kommunikációs munkatárs
E-mail: botanikuskert-info@ecolres.hu
Kommunikációs referens (csoportvezető)
E-mail: botanikuskert-info@ecolres.hu
Kommunikációs munkatárs
E-mail: botanikuskert-info@ecolres.hu
Kommunikációs referens (ügyfélkapcsolat)
E-mail: botanikuskert-info@ecolres.hu

Adatbázis-kezelés

Gyűjteményi asszisztens
Kertészmérnök