Megközelítés

Személyautóval

A Nemzeti Botanikus Kert közúton Budapestről az M3-as út Fót–Csomád–Őrbottyán–Vácrátót útvonalon, Gödöllő felől a Veresegyház–Őrbottyán útvonalon, Vác felől a Vácrátótra vezető úton vagy az M2-es (2/A) úton a Vácrátót–Gödöllő lehajtóról közelíthető meg. Vácrátót Budapest központjától 35 km, Váctól 11 km, Gödöllőtől 15 km távolságra található.

A Nemzeti Botanikus Kert környezetében a parkolóhelyek száma korlátozott, és a település egyes részein a parkolás díjköteles. Részletes tájékoztatás a helyszínekről, a fizetős időszakokról és árakról a parkolókat üzemeltető Vácrátóti Önkormányzat honlapján található: https://vacratot.hu/fizetos-parkolo/

A Petőfi téren, a Világháborúk Áldozatainak Emlékműve közelében kétállosos villanyautó töltőpont üzemel.

Tömegközlekedéssel

Menetrend szerinti autóbuszjáratokkal a Vác–Gödöllő, Vác–Fót, Vác–Galgamácsa vonalakon, valamint Budapestről a 3-as metró vonalán elérhető Újpest központból az Őrbottyán–Vácrátót–Vácduka–Vác útvonalon közlekedő járattal közelíthető meg. A buszjáratoknak a botanikus kert főbejárata előtt megállója van.

A botanikus kert vasúton a Budapest Nyugati pályaudvar–Vácrátót–Vác- vagy a Budapest Nyugati pályaudvar–Szob-vasútvonalon Vácig utazva és onnan átszállással Vácrátótig érhető el. Felhívjuk figyelmüket, hogy nincs minden vonathoz a községig (3 km) buszcsatlakozás. Javasoljuk, hogy a vasútállomástól sétáljanak ki a főútra, és vegyék igénybe a Volánbusz 346-os számú Vác–Gödöllő járatait a „Vácrátót vasútállomás bejárati út” és a „Botanikus Kert” megállók között.

Javasoljuk indulás elött tájékozódjon a Volánbusz valamint a MÁV menetrendek honlapján.

Kerékpárral

Botanikus kertünk kerékpárral közúton közelíthető meg. A bejárat mellett (a kerítésen belül) kerékpártárolók állnak rendelkezésre. A gyűjtemény területén kerékpár használata nem lehetséges. Kivétel a kisgyermekek által használt futóbicikli, illetve a munkatársaink szolgálati járművei.