Karbonház

A trópusi gyűjteményeinknek otthont adó üvegházak jelentős hőigénye miatt környezetbarát geotermikus és biomasszafűtés kialakítására volt szükség. E projekt keretében valósulhatott meg a Túl nagy lábon élünk című kiállítás és az annak helyet adó, Karbonház elnevezésű épület. A megújuló energián alapuló fűtőmű ellátja hővel az üvegházak mellett intézetünk épületeit, valamint a Vácrátót Polgármesteri Hivatalához tartozó intézményeket is.

Az új látogatóközpont hatékony energetikai megoldásokat szemléltet, s mindenekelőtt gyakorlati például szolgál. Magának az épületnek a hőellátása a passzív napenergia-hasznosítás elvén működik: kivételesen alacsony energiafelhasználása révén kevésbé terheli a környezetet, működtetése minimális szén-dioxid-kibocsátással jár. Az épületben kialakított konferenciaterem alkalmas ismeretterjesztő előadások tartására, programhelyszínként szakmai csoportok számára, illetve kutatói konferenciák megrendezésére. Ehhez kapcsolódik a földszinten lévő, Túl nagy lábon élünk című szemléletformáló, interaktív állandó kiállítás is.

A kiállítás hat témakörének címe: 1. Éghajlatváltozás, 2. Biológiai sokféleség, 3. Alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások, 4. Geoterm-projekt, 5. Klímabarát otthon, 6. Váltson méretet!

Már a ház elnevezésével is arra az „elemi építőkőre” igyekeztünk utalni, mely korunk egyik legnagyobb problémaforrása a fosszilis erőforrások tekintetében. A kiállítás címe pedig az úgynevezett karbonlábnyomból ered, mely fogalom jelentését a teremben megtett első lépések során magyarázzuk el. Váltson méretet! – ez a mondat szerepel az utolsó nagy témakör paneljén. Mottónk: „Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást.” (Stephen Dolly) Életvitelünk, tevékenységeink befolyásolják a szén-dioxid-kibocsátás fokát, ezáltal hatással vannak az éghajlatra is. A hatás mértékét a karbonlábnyom fejezi ki, melynek erőteljes növekedésével ökológiai lábnyomunk 1986-ban túllépte a Föld eltartóképességét. Ma már a jövő generációk tartalékait éljük fel.

Bolygónk ma már nem tekinthető a nyersanyagok kimeríthetetlen forrásának, sem a hulladékok korlátlan befogadójának. A „gazdaság mérete” összemérhető lett a bioszféra egészével. Társadalmunk és gazdaságunk elérkezett a növekedés határaihoz. A határok elérésének pedig tünetei is vannak: erőforrásválság, éghajlatváltozás, fajkihalások, gazdasági válság. Az emberi tevékenység hatásai ma már a Föld minden részén láthatóak a sarkvidékektől az óceánok közepéig.

A Föld forrásai végesek, és az emberiség fennmaradását biztosító földi rendszerek közül már három esetében is (az élővilág elszegényedése, a klímaváltozás és a N-körforgás) túlléptük a biztonságos határokat. Az emberiség egyre több forrást von el, és egyre inkább szennyezi a létfeltételeit biztosító élő rendszereket. A fajok kihalása mára százszorosára, egyes vélemények szerint akár ezerszeresére gyorsult. A fajok többsége úgy tűnik el, hogy meg sem ismerhettük őket.

A fosszilis energiahordozók nagymértékű felhasználása nem csak az éghajlatváltozás miatt okozhat problémát: jelenlegi társadalmi-gazdasági berendezkedésünk igen nagymértékben a fosszilis energiahordozókra épül, ezért társadalmunk függ ezektől. Ezért az energiaszükségletünk csökkentése és a fosszilis energiahordozók kiváltása alapvető érdekünk.

Miattunk pusztul az élővilág! Földünkön korábban több tömeges fajkihalás is lezajlott, az utolsó 65 millió éve, amikor a dinoszauruszok eltűntek bolygónkról. A földtörténeti korokban a kihalások természetes okokból következtek be, jelenleg az emberi tevékenység hatása a döntő. Ma a fajok kihalásának legfontosabb oka élőhelyük közvetlen pusztítása, de közvetetten az éghajlatváltozás is szerepet játszik benne.

Milyen is egy klímabarát otthon? Megtudhatjuk a Zöld utca 5. szám alatt. Mottónk: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” (Széchenyi István)

A fogyasztáscsökkentő beruházások otthonunkban való megvalósítása ugyan költségekkel jár, viszont hamar megtérül. A megújuló energiaforrások használatával is sokat megtakaríthatunk. Ha a klímabarát otthon forgatható tábláit alapul véve mindennapi szokásainkon változtatunk, akkor ez évente közel 1,5 tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést jelent. Sok kicsi sokra megy! A sok egyéni megoldás összeadódva jelentős lehet a kibocsátás csökkentésében, helyi és országos szinten is. Ha képzeletbeli klímabarát otthonunkban fogyasztáscsökkentő beruházásokat is megvalósítunk, akkor ez évente 3,4 tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkentéssel jár (ennyit köt meg 1,7 hektár hazai erdő évente). Ez a szén-dioxid-megtakarítás egy főre vonatkoztatva 1,3 tonna/fő/év, tehát a Magyarországon egy főre jutó teljes kibocsátás közel 18 százaléka!

Csak a mai aktív felnőtt generáció tehet valamit! Az előző még nem látta a folyamatokat és a földi rendszerek összefüggéseit, a következő pedig már nem fordíthatja vissza a folyamatokat, mert a küszöbértékeket túlhaladhatjuk. Nekünk kell cselekedni!

Fogyasztásra berendezkedett társadalmunk azt igyekszik elhitetni velünk, hogy a vásárlás, a fogyasztás, a tárgyak birtoklása boldogít, pedig ez hosszú távon soha sem valósul meg, mert csak újabb és újabb igények keletkeznek. Mindannyian szándékosan befolyásolt fogyasztók vagyunk: a termékek „tervezett elavulása” biztosítja, hogy a garancia lejárta után eszközeinket kidobjuk, és újakat vegyünk. Mindemellett, hogy vásárolni, fogyasztani tudjunk, munkába hajszoljuk magunkat, és sokszor megfeledkezünk az apró örömök, az emberi kapcsolatok megbecsüléséről.

Reményeink szerint a látogató az egyik üvegházból kisétálva, majd a kiállítás megtekintése után a következőbe továbbhaladva elgondolkodik a biológiai sokféleségről, annak fontosságáról és a természet szépségéről. Azt kell szem előtt tartanunk, hogy a jövő nemzedékeinek egy élhető bolygót hagyjunk magunk után – ahogy azt az indián mondás is megfogalmazta: „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

A kiállítás anyagából készült kiadvány a Nemzeti Botanikus Kert jegypénztárában megvásárolható, illetve digitális formában díjmentesen letölthető. A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiállítás vezetőfüzete letölthető ITT.