Botanikus kertünk új élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. Olyan tematikus sétákat indítunk útjára, mely a hagyományos kerti látogatáson túl „mélyebbre ás”.

Ne csak nézz, hanem láss, tapints, szagolj, csodálkozz!

A változatos témákban indított élménysétákat kertünk kurátorai vezetik, akik szenvedélyesen szeretik hivatásukat, a kertet és a növényeket, és a felfedezés örömét szeretnék másokkal is megosztani, hogy a résztvevők ismeretekkel és élményekkel hazatérve alig várják majd az újabb látogatást a kertben.

A séta ára magában foglalja a séta napjára érvényes botanikus kerti belépőjegyet. A látogatásra a látogatási szabályok vonatkoznak.

A séta hossza 2–2,5 óra.

június 16.
A Kert illatai
A növényi illatok, illóolajok és „parfümök"nyomában

A kertnek nem csak látványa, hangja, hanem illata is van! Föld, avar, fű és elsősorban a virágok illata tölti be a levegőt. Miért illatoznak a növények? És mi a szerepe […]

július 14.
Ami megfűszerezi életünket élményséta
Ízek itthon és a nagyvilágban - a fűszerek világa

A séta résztvevői megismerhetik a főbb íz- és aromaanyag-típusokat, a jó minőségű fűszerek előállításának titkait.

július 27.
A szilárd jellem jelképe és az újjászületés virága

A sétán bebújunk egy bambuszerdőbe, sokféle bambusztárgyat kézbe vehetünk és megkóstoljuk e különös növényeket is.

szeptember 07.
Különleges zöldségfélék az asztalunkon élményséta
A paradicsomon túl

Egyre nagyobb az érdeklődés a saját termesztésű élelmiszernövények iránt, az égbe szökő bolti árak pedig csak fokozzák ezt a jelenséget. De mit érdemes termeszteni, ha nem elégszünk meg a jól ismert paradicsommal, káposztával, sütőtökkel?

szeptember 15.
Libanon cédrusfájától az izsópig

Az ókori nagy zsidó uralkodó, a bölcsességéről híres Salamon király sok növényt ismert, a „cédrustól az izsópig”. Botanikus kerti sétánk során mi csak néhány, de annál érdekesebb, ismert és egzotikus bibliai növényt keresünk fel.

október 26.
Momidzsigari – színes őszi levélvadászat élményséta

Élménysétánk során megismerkedünk a japán juharokkal, azok különböző változataival, illetve azokkal a fákkal, melyek a lombszínezetük által ősszel mutatják meg igazán magukat.

Hanami – a japán cseresznyevirágzás - Nemzeti Botanikus Kert
A Felkelő Nap oszágának növényei és teázás egy szamurájjal

Japánul a „hana” virágot jelent, a „mi” pedig azt, hogy nézni, tehát a Hanami szó szerinti fordítása: virágnézés.

Tulipánmánia élményséta
Kalandos tulipántörténet: bűnügyek, vagyonok és éhezés

Tudjuk-e honnan származnak a tulipánok, és milyen utat futottak be az elmúlt századokban? Miért ették meg a hollandok a vagyonokat érő tulipánhagymákat?

Felfedezők élményséta
Felfedezők a növényvilágban

Az 1700-as évektől a botanikus felfedezők jelentős hatással voltak a növénytan és az ökológia fejlődésére. A tudományos kutatás és a világ felfedezése egyesült, sok botanikus vette magára az utazó és […]