Bambusz és lótusz

A szilárd jellem jelképe és az újjászületés virága

„Egyáltalán nem enni húst lehetséges, de bambusz nélkül élni nem!” – vetette papírra több millió kínai gondolatát Su Dong Po költő, közel ezer évvel ezelőtt. Ez a különös fű, mely olyan mint egy fa, minden részében hasznosítható. Rügyét eszik, szemtermése mint egy gabona, de csak egyszer virágzik életében és bele is pusztul. Nincs olyan fontos tárgy, mi ne készülhetne el belőle, az evőpálcától a hídig.

A kínai szimbolikában a bambusz a kifogástalan viselkedésű, tiszta gondolkodású, szilárd jellemű, állhatatos ember jelképe. Méltó párja a keleti vallások legszentebb növényének, a lótusznak. E rendkívül látványos vízinövény minden évben, újra és újra, a sötét, ragadós iszapból a víz fölé, a fényre emelkedik, s ott bontja cseppekkel gyöngyözött tál alakú leveleit és rózsaszínű virágait. A konfuciánus filozófiában a tökéletes személy, vagyis az erkölcsös, nemes gondolkodású ember jelképe e gyönyörű virág, mely teljes nyílásban pompázik a vácrátóti Botanikus Kert nagy-tavában.

A sétán bebújunk egy bambuszerdőbe, sokféle bambusztárgyat kézbe vehetünk és megkóstoljuk e különös növényeket is. Szabadtéri séta, mely kerekesszékkel és babakocsival is járható.

Séta időpontja:
2024. július 28. 16.00 óra
2024. szeptember 1. 16.00 óra
2024. szeptember 8. 16.00 óra

Séta időtartama: 2-2,5 óra
Részvételi díj: 5.000 Ft/fő
(Az ára egységár, 4 éves kortól mindenkire egyformán vonatkozik. 3 éves korig díjtalan a részvétel).

Találkozó: A Berkenyeház bejáratánál, a séta indulása előtt 15 perccel.
Sétavezető: Fráter Erzsébet, a rendszertani gyűjtemény kurátora