III. Természetművészeti Nyitott Műhely – 2023.

Belső lótusz – A megtisztulás útja
 
Ezzel a címmel nyílt kiállítás augusztus 26-án, szombaton Botanikus Kertünkben a Fókuszban a lótusz című rendezvényünk keretében.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Ökológiai Kutatóközpont együttműködésével idén a III. Természetművészeti Nyitott Műhelyre került sor, ahol az MKE szobrászhallgatói augusztus 14-26. között alkottak itt, helyben, elsősorban természetművészeti vagy természet által inspirált alkotásokat létrehozva.
 
„Idén a Nagy-tóban virágzó indiai lótusz adta a vezérgondolatot. A csodálatosan burjánzó növény szimbólikusan is nagyon gazdag, több kultúrában is kiemelt jelentéssel bír. A vízfelszín alól a levegőre, az iszapból makulátlanul tör a napfény felé. Valahonnan valahová, a belsőből a külsőbe, a látható felé irányul ez a folyamat. Ugyanilyen utat ír le a művészet, mely az alkotás és a kész mű befogadása során ezt a megtisztulást kínálja fel a résztvevőknek: az alkotóknak és a nézőknek egyaránt. A műalkotások párhuzamokat mutatnak be a különböző kultúrák szimbólumrendszeréből, láttatják a rejtett geometriát, meditációra hívnak.” (Sallai Géza egyetemi docens, művészeti vezető)
 
Résztvevők: Kulcsár Anna, Sarfenstein Ditta, Schillhabel Jennyfer, Szentpéteri Zsuzsanna, Vida Vera szobrászhallgatók
Vezetők: Várhelyi Judit ikebanaművész, Sallai Géza szobrászművész
 
A Természetművészeti Nyitott Műhely célja, hogy a botanikus kertet összekösse a képzőművészettel, egyszerre hívja fel a figyelmet a természeti értékekre a kortárs képzőművészeten keresztül és egyúttal a természeti környezet segítségével a kortárs képzőművészetre.