Magyarország vár: öleljünk bölcs fákat!

turizmus.com
2022. 10. 12.

Történelmünk néma tanúi a famatuzsálemek, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket, és „elmesélhessék” történeteiket. Összegyűjtöttünk néhány különleges példányt, amelyek egy kirándulás célpontjai is lehetnek.

Nemcsak hazánkban, de Közép-Európában is az egyik legidősebb élő fehér akácnak számít az a 311 éves fa, amely a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon lévő Szapáry-kastély kertjének a büszkesége. A szatmári békével egyidős fa tövében nyugszik több mint száz éve a ménesbirtok egyik leghíresebb tenyészménje.

Egy különleges törökmogyorófa lakja 170 éve a Mátra Múzeumnak helyet adó gyöngyösi Orczy-kastély parkját. 430 centiméteres törzskerületével hazánk egyik legnagyobb példánya, még ágai vastagságát is megirigyelné egy-két nagy fa törzse.

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert legmagasabb fája az Észak-Afrikában honos, 40 méter magas numídiai jegenyefenyő, amelynek 180 éves kora is tekintélyt parancsol, a kert másik nagy öregje – a 150 éves virginiai mocsárciprus – mintha csak Florida mocsaraiban élne, olyan jól érzi magát az őt körbevevő „ciprusbabákkal”, vagyis a felszínre törő légzőgyökerekkel.

A történelem forgatagában csodával határos módon maradt fenn a budapesti Füvészkert legöregebb fája, a 250 éves sajmeggy. A botanikai szakirodalom a rövid életű, legfeljebb 80 évig élő fafajok között tartja számon, mit sem sejtve erről a bölcs matuzsálemről.

A sárospataki várkastély előtt álló 130 éves közönséges pagodafa – nevének előtagját meghazudtolóan – csupa méltóságot sugároz. Nyáron a legszebb, amikor virágba borul és illatfelhőbe burkolódzik.

A sopronhorpácsi Széchenyi-kastély parkjának vén lakója, a mesekönyvek lapjaira illő, terebélyes lombkoronájú kislevelű hárs nem véletlenül tartozik a bölcs fák közé, egyidős a Magyar Nemzeti Múzeummal, annak alapításakor ültették, pontosan 220 éve.

Induljon útnak, és találja meg ön is kedvenc bölcs fáját a wisetrees.eu oldal segítségével!

NULL