Botanikus kertünk új élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. Olyan tematikus sétákat indítunk útjára, mely a hagyományos kerti látogatáson túl „mélyebbre ás”.

Ne csak nézz, hanem láss, tapints, szagolj, csodálkozz!

A változatos témákban indított élménysétákat kertünk kurátorai vezetik, akik szenvedélyesen szeretik hivatásukat, a kertet és a növényeket, és a felfedezés örömét szeretnék másokkal is megosztani, hogy a résztvevők ismeretekkel és élményekkel hazatérve alig várják majd az újabb látogatást a kertben.

A séta ára magában foglalja a séta napjára érvényes botanikus kerti belépőjegyet. A látogatásra a látogatási szabályok vonatkoznak.

A séta hossza 2–2,5 óra.

december
10.
Mi fán terem a banán?

Mindenki ismeri a banánt, az ananászt, a mangót, a kakaót és a kávét. De hányan láttak már a termő növényeket élőben? A séta bevezeti a résztvevőket számos híres és kevésbé ismert trópusi gyümölcs, zöldségféle és fűszernövény világába, miközben megismerhetik az eredeti élőhelyeket, termesztési körülményeiket.

Élménysétánk során megismerkedünk a japán juharokkal, azok különböző változataival, illetve azokkal a fákkal, melyek a lombszínezetük által ősszel mutatják meg igazán magukat.

A szilárd jellem jelképe és az újjászületés virága

A sétán bebújunk egy bambuszerdőbe, sokféle bambusztárgyat kézbe vehetünk és megkóstoljuk e különös növényeket is.

Ízek itthon és a nagyvilágban - a fűszerek világa

A séta résztvevői megismerhetik a főbb íz- és aromaanyag-típusokat, a jó minőségű fűszerek előállításának titkait.

Libanon cédrusfájától az izsópig

Az ókori nagy zsidó uralkodó, a bölcsességéről híres Salamon király sok növényt ismert, a „cédrustól az izsópig”. Botanikus kerti sétánk során mi csak néhány, de annál érdekesebb, ismert és egzotikus bibliai növényt keresünk fel.

A paradicsomon túl

Egyre nagyobb az érdeklődés a saját termesztésű élelmiszernövények iránt, az égbe szökő bolti árak pedig csak fokozzák ezt a jelenséget. De mit érdemes termeszteni, ha nem elégszünk meg a jól ismert paradicsommal, káposztával, sütőtökkel?

Kerttörténeti séta egy szentimentális tájképi kertben

Száz évvel ezelőtt csak a Vigyázó grófi család személyes meghívójával élvezhette volna a vácrátóti kert látványát, ma bárki vendég lehet az egykori főúri kertben. Jöjjön velünk egy kis időutazásra.

A Felkelő Nap oszágának növényei és teázás egy szamurájjal

Japánul a „hana” virágot jelent, a „mi” pedig azt, hogy nézni, tehát a Hanami szó szerinti fordítása: virágnézés.

Érdekes növényi életformák, fura élőhelyek a trópusokon

Mi az a léggyökér? Miért ágakon nőnek a növények? Miért nem jó az orchideáknak a virágföld? Hogyan és mivel öntözzem a broméliámat?

Kalandos tulipántörténet: bűnügyek, vagyonok és éhezés

Tudjuk-e honnan származnak a tulipánok, és milyen utat futottak be az elmúlt századokban? Miért ették meg a hollandok a vagyonokat érő tulipánhagymákat?