2020 JÚLIUS

A fűszernövények ágyásában magaslik az édeskömény (Foeniculum vulgare). Terebélyes, erős ánizsos illatú, kétéves vagy évelő növény. Kaporra emlékeztető, laza levelei fonalas sallangokra tagoltak. Apró, sárga virágai ernyős virágzatban nyílnak. Sokoldalúan használható, levelét fűszerként, „gumóját” zöldségként kedvelik, magjából emésztésserkentő, szélhajtó gyógytea készül, magas, laza habitusa miatt virágágyásokba ültetik. Két főbb típusa ismert, a kerti édesköményt leveleiért és magjáért nevelik, gumós változatát zöldségként ültetik.
Magja magas illóolaj tartalmú, kenyerek, kekszek, sütemények, mártások, és tengeri halételek fűszerezésére alkalmas, de illatszerek, likőrök illatosítására is használható. Ősi, mediterrán kultúrnövény. A római korban, nyilván emésztést segítő hatása miatt is, a lakomák fontos fűszere volt, a harcosok egészségük megvédése érdekében fogyasztották.