Éjszakai lepkészés

Előcsalogatjuk a sötét kert lakóit

A lepkék törékeny, finom kis lények, melyek többsége éjszakai életet él, így kevés lehetőségünk adódik közelebbről megismerkedni velük. Igen különleges állatok, pl. egyes kutatások szerint a világ eddig ismert legjobb “hallású” élőlénye sem más, mint egy éjszakai lepke.

Érdekes információ, hogy egy felmérés szerint a világon élő kb. 160 ezer lepkefajból legalább 140 ezret tekintünk éjszakainak. Ez az arány a Magyarországon megtalálható lepkefajokra is jellemző, ezért ha kíváncsiak vagyunk rájuk, akkor sötétedés után, egy szép nagy réten, vagy kertben, lámpafénynél találkozhatunk velük.

Az éjszaka megfigyelhetők között gyakrabban találunk gyors, vagy igen gyors röptű fajokat (pl. szenderek), míg a nappali pillangók repte inkább könnyedebb, légiesebb. Kicsiny lényük ellenére kiemelkedő ökológiai szerepük van, többek között a növények beporzásában. 

 

Séta időpontja:

Séta időtartama: 2 óra, vezetett program, mely alatt a kert kapui zárva tartanak. Program vége: 22:00-kor.
Részvételi díj: 4.000 Ft
(Az ára egységár, 4 éves kortól mindenkire egyformán vonatkozik. 3 éves korig díjtalan a részvétel).
Találkozó: 20:00 órakor a Nemzeti Botanikus Kert főbejáratánál.
Túravezető: Mészáros Ádám az ELTE TTK Környezettudományi Doktori Iskola - PhD hallgatója, egyben az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos segédmunkatársa, a rovarok nagy rajongója. 10 éve aktívan mutatja be a rovarvilág különlegességeit ismeretterjesztő programjain.