1. Főoldal
  2. //
  3. A Kert
  4. //
  5. Üvegházi gyűjtemény

Üvegházi gyűjtemény

Története

A kert viszontagságos évtizedeiben a grófi időkben épült minden üvegház elpusztult, ezért a botanikus kert megalakulásakor a legfontosabb feladatok közé tartozott a trópusi gyűjtemény számára is alkalmas üvegházak felépítése. 1953-ban elkészült ugyan egy félig a földbe süllyesztett kis üvegház, de az első jelentősebb, melegvízfűtésű üvegházszárny csak 1958 januárjára épült meg.

Az 1967-ben kialakított, régi bemutató üvegház helyén 1985–1987 között új, három oldalhajós, tizenöt méter magas főhajós trópusi pálmaház épült fel. Az 1969 őszén elkészült hidegház felújítására és bővítésére 1997-ben került sor. Ez jelenleg Magyarország legnagyobb teleltetőháza.

Legújabb beruházásunk a 2009 tavaszán átadott, 480 négyzetméteres kaktusz- és pozsgásház. Az új építmény a növények ökológiai igényeinek legteljesebb kielégítésére korszerű automata technikai berendezéssel készült. Hozzá hasonló méretű és rendszerű pozsgás üvegház még sohasem épült Magyarországon.

Az üvegházi gyűjtemények a botanikus kertek legköltségesebb egységei. A vácrátóti üvegházak fűtése az 1970-es évek kokszfűtésétől a kőolajon át eljutott a mai gázfűtésig. A csere idején még a hagyományos módszerek is jó megoldásnak tűntek, de napjainkra egy új beruházás, a Geoterm–Vácrátót-projekt segítségével sokkal korszerűbb fűtési módra térhettünk át az elsők között az országban: megépült egy zárt rendszerben üzemelő termálvízfűtési rendszer. A projekttel összefüggésben a régi üvegházak háromlépcsős újjáépítése is folyamatban van, az intézet gazdája, az Ökológiai Kutatóközpont támogatásával.

Felépítése

A 3000 körüli taxonszámú üvegházi gyűjteményben a növényeket hő-, nedvesség-, pára- és fényigény szerint külön-külön házakban helyeztük el. Így van pozsgás-, trópusi, bromélia-, orchidea- és hidegház is. Gyűjteményünkben kiemelkedően gazdag az ananászfélék (Bromeliaceae), a kontyvirágfélék (Araceae) és a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családja, valamint a vadon gyűjtött trópusi orchideák gyűjteménye is. A bemutató üvegházban hatalmas pálmatörzsek között kanyarogva tekinthetik meg látogatóink a gazdag trópusi gyűjteményt és a melegégövi kultúrnövények sokaságát.

Kaktusz- és pozsgásgyűjteményünk új üvegházában nemcsak a szárazságtűrő növényeket tanulmányozhatják látogatóink, hanem megismerkedhetnek a sivatagok világával, és a szárazsághoz való növényi alkalmazkodás eseteivel is.

Az új évezredben az üvegházi gyűjteményünk szerepe és jelentősége jelentős hangsúlyt kap a növényi sokféleség megőrzésének tükrében. A trópusi területek növénytakarójának pusztulása miatt egyre több faj válik veszélyeztetetté, és talál biztos menedékre a botanikus kerti gyűjteményekben.

A nagyközönség előtt jelenleg áprilistól októberig a trópusi bemutató üvegház és a kaktusz- és pozsgásház áll nyitva.