Üvegházi gyűjtemény

Története

A kert viszontagságos évtizedeiben a grófi időkben épült minden üvegház elpusztult, ezért a botanikus kert megalakulásakor a legfontosabb feladatok közé tartozott a trópusi gyűjtemény számára is alkalmas üvegházak felépítése. 1953-ban elkészült ugyan egy félig a földbe süllyesztett kis üvegház, de az első jelentősebb, melegvízfűtésű üvegházszárny csak 1958 januárjára épült meg.

Az 1967-ben kialakított, régi bemutató üvegház helyén 1985–1987 között új, három oldalhajós, tizenöt méter magas főhajós Pálmaház épült fel. Az 1969 őszén elkészült Hidegház felújítására és bővítésére 1997-ben került sor. Az üvegházi gyűjtemények a botanikus kertek legköltségesebb egységei. A vácrátóti üvegházak fűtése az 1970-es évek kokszfűtésétől a kőolajon át eljutott a mai termálfűtésig. A csere idején még a hagyományos módszerek is jó megoldásnak tűntek, de napjainkra egy új beruházás, a Geoterm-projekt segítségével sokkal korszerűbb fűtési módra térhettünk át az elsők között az országban: megépült egy zárt rendszerben üzemelő termálvízfűtési rendszer. A projekttel összefüggésben a régi üvegházak újjáépítése is megtörtént a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.

Legújabb beruházásunk a 2009 tavaszán átadott, 480 négyzetméteres Kaktusz- és Pozsgásház, valamint a nem sokkal később berendezett Orchidea- és Broméliaház. A két új építmény a növények ökológiai igényeinek legteljesebb kielégítésére korszerű automata technikai berendezéssel készült.

Felépítése

A 3000 körüli taxonszámú Üvegházi gyűjteményben a növényeket hő-, nedvesség-, pára- és fényigény szerint külön-külön házakban helyeztük el. Így van Pálmaház, Orchidea- és Broméliaház, Kaktusz- és Pozsgásház és Hidegház is.

Gyűjteményünkben kiemelkedően gazdag az ananászfélék (Bromeliaceae), a kontyvirágfélék (Araceae) és a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családja, valamint a trópusi orchideák, kúszónövények, rovarfogók gyűjteménye is. A Pálmaházban hatalmas pálmatörzsek között kanyarogva tekinthetik meg látogatóink a gazdag trópusi gyűjteményt és a meleg égövi kultúrnövények sokaságát. Az Orchidea- és Broméliaházban pedig a trópusi erdők lombkoronájában élő különlegességekben gyönyörködhet a betérő látogató.

Kaktusz- és pozsgásgyűjteményünk üvegházában nemcsak a szárazságtűrő növényeket tanulmányozhatják látogatóink, hanem megismerkedhetnek a sivatagok világával és a szárazsághoz való növényi alkalmazkodás eseteivel is.

Az új évezredben Üvegházi gyűjteményünk szerepe és jelentősége jelentős hangsúlyt kap a növényi sokféleség megőrzésének tükrében. A trópusi területek növénytakarójának pusztulása miatt egyre több faj válik veszélyeztetetté, és talál biztos menedékre a botanikus kerti gyűjteményekben.

A nagyközönség előtt jelenleg a Pálmaház, az Orchidea- és Broméliaház és a Kaktusz- és Pozsgásház áll egész évben nyitva.