Tudta, hogy potyautasokat is szállíthat a ruháján?

A Kert a köbön augusztus 7-én megrendezett Tudósklub beszélgetéséből ismét sok kérdésre kaphattunk választ.
Megtudtuk, hogy akár 6 óra alatt is elérhet Magyarországra az Egyenlítőtől egy növényi mag, a fejlett közlekedésnek köszönhetően.  Akár mi is lehetünk a közvetítők, és valószínű, hogy nem is tudunk róla, mert a ruhánkra tapadva, potyautasként szállítjuk.

Az is kiderült, hogy hogyan befolyásolja az állatok vonulása a magok terjedését a Földön, amely képes egy erdőt is létrehozni. Ez történt az 1500-as években Georgia Államban is, amikor egy konkvisztádor eldobott egy barackmagot, majd a mag kikelését követő 200 év múlva barackerdő lett a helyén.

Megdöbbentő információ volt, hogy a kaliforniai gyepekben invázióssá vált fehér rozsnok milyen fontos szerepet játszik az ottani erdőtüzek kialakulásában.
Az egyórás Tudósklub beszélgetést tudományos információ töltete után a Talamba Ütőegyüttes fergeteges és hangulatos produkciója tette teljessé az élményt.

Az estén egy pohár finom fehér, hűvös bor is járt mindenkinek.

Az Ökológiai Kutatóközpont “Kert a köbön” projektje bemutatja: MIGRÁCIÓ A TERMÉSZETBEN ÉS A TÖRTÉNELEMBEN, Klímaváltozás és vonulás. Résztvevők: Dr. Valkó Orsolya magökológus, Dr. Karvalics László információ-történész, Élő Anita újságíró, Dr. Végvári Zsolt vonulásbiológus, Dr. Vada András környezettörténész. Helyszín: Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. Kerti koncert: TALAMBA ÜTŐEGYÜTTES.

NULL