Teszünk Önkéntes Klub és Önkéntes Központ Alapítvány kertőri szolgálat és látogatói tájékoztatás

A több éve tartó együttműködési lehetőségek a 2020-as évben kicsit átalakultak.

Ebben az évben (az egészségügyi óvatosság okán) nem voltak a Botanikus kertben rendezvények, így az önkéntes tevékenységnek is új formát találtunk: az ősz folyamán a gyönyörű időjárás rengeteg embert késztetett arra, hogy a szabadban, a természetre figyelve töltse szabadidejét.
Ebben voltak segítségünkre a TESZÜNK Szenior Önkéntes Klub és az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) tagjai, akik vállalták, hogy szeptember-októberben, a forgalmas hétvégi napokon a Kert területén a látogatókat szükség esetén tájékoztassák, útba igazítsák.

Köszönjük e két szervezet hathatós munkáját, önkénteseinek felkészültségét és lelkiismeretességét, Kollerné Katinak pedig a precíz szervezést!

A korábbi kapcsolódási pontokról a klub vezetője, Scholtzné Hibay Alíz így ír:
Mottónk “Ha magaddal foglalkozol, problémáid lesznek, ha másokkal, feladatod”.

A Teszünk Club Budapesten és agglomeráció környékén 7 évvel ezelőtt alakult a tettrekész nyugdíjasok részvételével.

Úgy gondoltuk, hogy az évtizedek alatt szerzett tapasztalatot, tudást, ismereteket továbbra is hasznosítani akarjuk, s szabadidőnk egy részét mások megsegítésére, és önkéntes tevékenységre fordítjuk. Ez oly annyira sikerült, hogy a kezdeti 30 körüli tagság az eltelt idők folyamán 90 főre gyarapodott, tanárok, közgazdászok, orvosok, idegenvezetők, adminisztrátorok, idegennyelvű levelezők, laborosok stb. népes csapatává. A feladat, amit végzünk igen sokrétű. Mindenki megtalálja végzettségének megfelelő munkákat, de kilépve a komfortzónánkból is más területen is ki tudjuk próbálni magunkat. Mint pl magányos idősek rendszeres látogatása lakásukon, illetve otthonokban több kerületben. Nehéz helyzetben lévő fiatalokkal folytatott beszélgetés, úgy nevezett Aladdin program, tapasztalatátadás stb., fordítások, múzeumban tevékenységek, recepción, idegenvezetés, levéltári archiválási munkák, vakok és gyengén látoknál segítségnyújtás, különféle rendezvényeken közreműködés, ÖKA által végzett felújításoknál (iskolák, anyaotthonok stb.) segítségnyújtás, regisztrálás, ebédosztás stb. és nem utolsó sorban környezetvédelem kategóriába tartozó tevékenységek is. Több vidéki otthonban kerti bútorfestés, paradicsom, paprika ültetvény gondozása stb. 5 évvel ezelőtt kerültünk kapcsolatba Vácrátóton a Botanikus Kerttel, első évben tavasszal tulipánhagymák felszedése és lombok takarítása, igen nagy sikert aratott körünkben. Azóta évente ősszel megtartott nagyszabású ’Földi javak asztalunkon családi nap és vásár’ alkalmával segédkeztünk, mesesarokban, kézműves soron, kertőrzésben, kapunál stb.

bool(false)