Nemzetközi kongresszus hazai helyszínen

Ezen a héten zajlik az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusa (EuroGard IX) Budapesten, melynek keretében a kongresszus résztvevői tegnap látogatást tettek Botanikus Kertünkben. A kétórás délutáni program alkalmával gyűjteményvezetőink kalauzolták a résztvevőket a Kertben, bemutatva annak jellegzetes helyszíneit, gyűjteményeit, és átfogó képet adtak a Kert közel kétszáz éves történetéről, tevékenységéről.

A hagyományosan 3 évente, más-más országban megrendezésre kerülő nemzetközi csúcsrendezvényre idén 28 országból több mint 170 botanikus kerti szakember érkezett szerte Európából és a tengeren túlról is.

A Kongresszus házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Lóránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje. A rendezvény fővédnöke Áder János, védnöke Nagy István agrárminiszter.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezésre kerülő Kongresszus szerteágazó témái a klasszikus botanikus kerti tevékenységeken, azaz a tudományos élőnövény gyűjtemények fenntartásán és fejlesztésén, a veszélyeztetett fajok, illetve a természeti és kulturális örökség megőrzésén, a stratégiai génbanki szerep betöltésén, az oktatási-környezeti nevelési munkán és az ökoturisztikai attrakció működtetésen túl a korszakos kihívásokra adott válaszok és a rokon területeken működő társintézményekkel megvalósított együttműködések, példaértékű projektek bemutatása lesznek.

A Kongresszus keretében hazánkban először kerül bemutatásra elsősorban érzékszervi fogyatékkal élő számára készült, néhány éve készült „Exhibition for all senses” című tematikus kiállítás, amelyet a Prágai, a Göteborg-i és a Wroclaw-i botanikus kert, illetve a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége közösen fejlesztett.

A Magyar Posta a Kongresszus alkalmából bélyeget adott ki, amelyet 2022. május 16-án, a rendezvény első napján hoz forgalomba, az újonnan induló, arborétumokat és botanikus kerteket ábrázoló bélyegsorozat első négy bélyegével együtt. A sorozat egyik tagja Botanikus Kertünk idős mocsárciprusának légzőgyökereit (ciprusbabáit) ábrázolja.

Lunk Gergely a Nemzeti Botanikus Kert főkertésze körbe vezeti a kongresszus résztvevőit
NULL