Megújult a Kis-tó és a malomkerék

Elkészült a Kis-tó és környezetének rekonstrukciója Botanikus Kertünkben, és újra forog a Vízimalom helyreállított kereke is. A beruházás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, valamint a fenntartó Ökológiai Kutatóközpont saját forrásából valósult meg.

Botanikus Kertünk nem csupán hazánk kiemelkedően leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményével büszkélkedhet, de a természet gazdagságát egy két évszázados romantikus tájképi kertben mutatja be, amely vizekben is bővelkedik. Az összesen öt tóból álló tórendszert a Kertet átszelő Sződrákosi-patak táplálja.

A vízfelületeknek fontos szerepük van az elénk táruló tájképi kertrészek harmonikus és esztétikus látványában, de azok mikroklímájának alakításában is, egyben az öntözővizet is biztosítják. Fenntartásuk jelentős kihívás, a vízi létesítmények rekonstrukciója pedig időről-időre magas forrásigényű beruházási feladat.

Az egyedi sziklaformációkkal, vizekkel és építményekkel tagolt különleges kertrész fejlesztésének első ütemében helyreállított Kis-tó és vízszabályozási rendszer immáron lehetővé teszi, hogy a Vízimalom kereke is újra forogjon, amelyet több éves kényszerpihenőt követően az Intézmény saját erőből állított helyre. A következő években folytatni kívánjuk mind a vízi létesítmények, mind a kerti építmények rekonstrukcióját, hogy a néhány év múlva 75 éves fennállását ünneplő, egyszerre természetvédelmi és műemléki oltalmat élvező létesítmény folyamatosan fejlődjön és a jeles évfordulóra mindenki örömére régi fényében pompázzon.

A 2023. június 22-én megtartott átadó ünnepségen avatóbeszédet mondott Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. A résztvevőket az ELKH részéről Hegedűs István Andrásné főtitkárhelyettes, az MTA részéről Dr. Oberfrank Ferenc köztestületi igazgató, az Ökológiai Kutatóközpont részéről Dr. Garamszegi László Zsolt főigazgató és Zsigmond Vince, a Botanikus Kert vezetője köszöntötte. Az avatás zárómozzanataként a felszólalók közös erővel újraindították a Vízimalom kerekét.

Botanikus Kertünk évente több mint százezer látogatót fogad, ezzel hazánk egyik leglátogatottabb gyűjteményes kertje és ökoturisztikai attrakciója. A kellem és a nyugalom szigete a főváros közelében, ahol a természet gazdagsága, szépsége és összhangja egyszerre nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra és az ismeretszerzésre.

Az Ökológiai Kutatóközpont és Botanikus Kertünk köszönetét fejezi ki a fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak és a tulajdonos Magyar Tudományos Akadémiának, hogy támogatták a kritikus állapotba került Kis-tó zsilipjeinek, medrének és közvetlen környezetének rekonstrukcióját.

2023. június 22.

bool(false)