Kiállításon látható a Botanikus kertünk által nevelt izsóptő

Vannak növények, melyek kiemelkedő szerepet töltenek be egy-egy nép, nemzet életében. A izsópnak a zsidó nép Egyiptomból való szabadulásának történetében van döntő fontossága. Több helyen olvashatunk róla az Ószövetségi könyvekben, mert a zsidó tisztulási szertartásoknál is fontos kultikus szerepet kapott.
A szentföldi szír izsóp (Origanum syriacum) szürkészöld, bársonyos szőrű, kerekded levelű, apró, fehér virágú törpecserje. Egyiptomtól Kis-Ázsiáig őshonos, mediterrán, fagyérzékeny faj. Rendkívül illatos hajtásai miatt gyógyításra, fűszerezésre egyaránt alkalmas. Illóolaja fertőtlenítő, görcsoldó, emésztés és keringésjavító hatású. Az izsópos fürdő a leprások kezeléséhez tartozott.


Örömünkre szolgál, hogy Botanikus Kertünk nevelte azt a kis izsóptövet, mely a váci Madách Imre Művelődési Központban kiállításon kapott helyet. Az „És akkor becsukták az ablakokat” elnevezésű tárlat a váci zsidóság életének, történetének és elhurcolásának állít méltó emléket.


A Vác Város Levéltára által összeállított gazdag kiállítás, melynek Horváth M. Ferenc a kurátora, szeptember közepéig tekinthető meg Vácott.

 A kiállítás bejárata Fotó: Fráter Erzsébet
bool(false)