Idén 120 éves a Műrom

Ma van a Magyar Kultúra Napja, ebből az alkalomból a 120 éve épített Műromról emlékezünk meg.

Botanikus Kertünknek egy közel kétszáz éves egykori kastélykert ad otthont. Alapítása idején az angolkertek vagy tájképi kertek divatja már javában zajlott, ennek megfelelően kapott kialakítást. A Vigyázó család tulajdonosságának idejében sorra épültek a Kertbe a tájképi kert szentimentális hatást fokozó elemei, melyek meghatározók az egyes kertrészek hangulatának alakításában. Ilyenek a tagolt felszín, a négy teljesen különböző karakterű tó, a szeszélyesen kanyargó keskeny utak, a mesterséges vízesés és a múlt felé forduló, historizáló életérzést kifejező kerti építmények. Utóbbiak közé tartozik a gótika korszakát idéző Műrom is.

Az Iker-tó és a patak ölelésében, évszázados fák rejtekében áll a mulandóság hangulatát, a letűnt korokat megidéző, gótikus stílusú Műrom. Azt hihetnénk, időtlen idők óta áll itt, és aprózzák lassan a századok, pedig az egykori kastélykert szinte legutolsó elemeként készült el 1904-ben. Eleve romnak épült, mint az a tájképi kertek korszakában teljesen természetes volt. Magyarországon is több neves kastélykertet díszített műrom, az első és legismertebb hazánkban a híres Tatai Angolpark műromja.

A Botanikus Kert történetének megismerése terén nagyon sokat köszönhetünk a Sziklakerti és évelőgyűjtemény egykori kurátorának, Galántai Miklósnak. Mai napig az ő kutatási eredményeit összefoglaló doktori disszertációra és más írásaira támaszkodunk. Ezen írásokból tudjuk, hogy a Műrom a grófi időkben negyven éven át főkertészként dolgozó Band Henrik tervei alapján készült. Az 1870-es évekből ránk maradt tervrajzon még nem szerepel, építésének ötlete tehát későbbre tehető.

A Műrom a Kert újkori történetében is neves helyszín: A Pál utcai fiúk című, 1969-ben és 2003-ban bemutatott filmek forgatási helyszíneként szolgált. Amikor Molnár Ferenc a regényt írta, a Füvészkert területe jóval nagyobb volt, mint ma. A tavak, közöttük a nagy tó a szigettel, ill. a szigeten lévő műrommal a Füvészkert mai határán kívül voltak, ahol ma a klinikaépületek sorakoznak.

A Műrom a környezetét alkotó növényzettel együtt sajátos hangulatot ad ennek a kertrésznek. Hatalmas bükkök, platánfák és kőrisek lombozata kevés napfényt enged a talajra. A mélyárnyékot sötét levelű tiszafák teszik teljessé, falaira borostyán kúszik.

bool(false)