Vácrátóti botanikus kertben talált pisztoly

Évgyűrűkbe zárt történelem – a pisztoly

Megtekinthetővé vált a Kert egyik vadgesztenyefájában talált világháborús időket idéző pisztoly. A több évtized alatt hatástalanná korrodálódott lőfegyver – a fatörzs érintett szeletével együtt – a Berkenyeház állandó kiállításán található.

A vadgesztenye titka
2022 októberében munkatársaink egy korhadt vadgesztenyerönk darabolását végezték, amikor sivítva megakadt a motorfűrész: a fa törzséből egy pisztoly és 3 lőszer fordult ki. A fegyver fából készült markolati része már elkorhadt, a fában talált textilnyomok arra utalnak, hogy egy rongyba tekerve rejtette el tulajdonosa. Az évtizedek alatt a vadgesztenyefa odúját pisztolyostul teljesen körbenőtte a fatest.
Egy II. világháborús katona hagyta a pisztolyt a fa odvában vagy az 1956-os események utáni megtorlástól rettegve rejtette oda valaki? Nem tudjuk.

Amit tudunk…
A Luger P08, ill. Parabellum néven is emlegetett kézifegyvert a német haderő az első és a második világháborúban is nagy számban használta.

1944-45:
1944. december elejétől 1945 nyaráig a Vörös Hadsereg mintegy ezer katonája állomásozott a Kertben, földbe ásott bunkerekben, sátrakban, és a Kertben (is) állított lövegállásokból lőtték a Budapest védelmére kiépített Attila-vonalat, mivel „a három Attila-vonal első védvonala közvetlenül a község határában húzódott.”

1956-57:
1956-os forradalomhoz Vácrátót lakossága is csatlakozott. „A demokratikusan választott nemzeti bizottság lemondatására a megyei vezetés vállalkozott december közepén. Ekkor a megyében már mindenütt visszaállították a forradalom előtti közigazgatást, csak Vácrátóton működött még ez a testület.” Csupán 1957 márciusában állt vissza végleg a régi hatalom.

Dendrokronológus szakértő szerint a bélkorhadás miatt a fa kora pontosan nem megállapítható. Az évgyűrű vizsgálat alapján a pisztolyt rejtő fát az 1850-es években ültethették, és odvába a fegyvert a 20. század középső harmadában rejthették el.

Forrás:
Böőr László – Szabó Attila (2001): Vácrátót (Száz magyar falu könyvesháza sorozat), Budapest

Botanikus kertben talált  Luger P08 pisztoly
Botanikus Kert, Berkenyeház, kiállított Luger P08 pisztoly
bool(false)