Aktualitások

Június 19-től indulnak a Szentjánosbogár-séták!

Mint minden évben idén június 19-től a Nemzeti Botanikus Kertben is megfigyelhetjük a  szentjánosbogarak rajzását, amikor a fűben, az aljnövényzeten várakozó, röpképtelen nőstények világítva várják a párjukat.
Annak érdekében, hogy az esti Szentjánosbogár-séták meghitt családi, baráti kirándulások lehessenek, a Nemzeti Botanikus Kertbe korlátozott számban lehet jegyet váltani.
A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél, szintén világítanak, s röpködve keresik a rövid életük értelmét – és párjukat.
A séták elsődleges célja eme természeti tünemény bemutatása, de a sétákon résztvevőknek az adott területet jól ismerő szakvezetőnk bemutatja a térség természeti és kulturális értékeit is.

Jegyváltás

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a www.bogarmester.hu oldalon található online-jegyvásárlási felületen lehet kezdeményezni.
Az ott előre megváltott jeggyel tudnak csatlakozni a naponta induló sétákhoz.

Az esti séták időtartama 1,5 óra
Indulás: minden nap 20: 30 kor. A séta befejezése: 22:00.
A szentjánosbogarak kb. 21:17 – kor kezdnek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket (néhány lelkes egyed még világít, de 10-kor szinte mindig vége a rajzásnak).

Kiemelt tudnivalók

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szentjánosbogár-rajzás időpontját a szentjánosbogarak határozzák meg, a rajzás intenzitását a természet szabályozza, s az időjárás fontos szerepet játszik az érzékeny kis lények életében (pl. a hirtelen lehűlés hatására a rajzási idő lerövidülhet).
A fenti okok miatt a szentjánosbogár-séták látványa minden egyes esetben más és más lehet.

Fontos, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezzenek! Mivel a túraútvonal erdős területen, fákkal szegélyezett tanösvényen halad, szélviharban az adott helyszínen a Szentjánosbogár-séta a látogatóink biztonsága érdekében elmarad (de ilyenkor a rovarok amúgy sem szeretnek röpülni). A pillanatnyi döntést a helyszínt ismerő és ott jelenlevő szakvezetőnk hozza meg. A megvásárolt jegy ilyen esetben másik időpontban felhasználható.
A Szentjánosbogár-sétákon mindenki saját felelősségére vesz részt!

Szeretettel Várjuk Önöket!
Halász Ferenc – bogármester

Színes séta: miért színesek a virágok, termések, levelek?

A természet sokszínű. Na, de mennyire? Hányféle növényi színanyag létezik? Melyek a leggyakoribb színek, és melyek a legritkábban előfordulók? Miért zöldek a növények, és miért sárgulnak, szürkülnek, színesednek? Látjuk-e a virágok minden színét? Mi a különbség a virágok és a gyümölcsök színében? Miért egészségesek a színes gyümölcsök? Ezekre és még számtalan hasonló kérdésre kaphatnak választ a séta résztvevői, miközben látványos kémiai kísérleteket is kipróbálhatnak növényi eredetű festékek bevonásával.

bővebben