Török-magyar növények tanséta Botanikus Kertünkben

A Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett Magyar-Török Kulturális Évad 2024-ben számtalan kulturális, tudományos és gazdasági eseményt, fesztivált, kiállítást és koncertet kínál országszerte.

A kertművelés, a kertkultúra szinte minden nép életének szerves része, ezért a lassan őszi pompába öltöző, kiemelkedően fajgazdag Nemzeti Botanikus Kert egy különleges programlehetőséget kínál az évad alkalmából: látogatóink tematikus séta keretében ismerhetik meg a „törökös” növényeket.

A magyarság keleti származása, a türk népekkel való évezredes kapcsolatunk, valamint a XVI. században, az oszmán törökökkel való tragikus és ellentmondásos történelmi kapcsolódásunk sokoldalú kulturális kölcsönhatást eredményeztek. Az Oszmán Birodalommal való kényszerű „együttélés” új növények elterjedését is hozta. Ekkor került véglegesen kertjeinkbe többek közt a máig is kedvelt közönséges vadgesztenye, a törökmogyoró és a tulipán is. A magyar nyelv szókincse több száz török jövevényszót őriz, sok közülük nyelvünk legősibb korszakából származik (búza, árpa, alma, körte, som, dió, kökény, szőlő, csalán, torma, üröm stb.). Mások az oszmán-török hódoltság időszakából eredeztethetők. Számtalan szóösszetételünkben szerepel a „török” szó. A törökülés, a töröksíp és a törökméz mellett több „törökös” kifejezés kapcsolódik a kerti növényekhez.

A Botanikus Kert hangulatos útjain vezető sétaút egyes állomásai egy-egy növényen keresztül szemléltetik e rendkívül gazdag török-magyar „növénybarátságot”. A séta a jegypénztárban elérhető vezetőlap segítségével könnyen bejárható, a vadgesztenyétől a fügén és a törökmogyorón át a kávéig.

bool(false)