Fráter Erzsébet kurátorunk a Budapesti Könyvfesztiválon

Megjelent munkatársunk, Fráter Erzsébet kurátor új könyve, a „Szép magyar kertek”, mely a hazai kastélykerteket, arborétumokat, botanikus kerteket mutatja be. Jóllehet az épített örökségek, a kastélyépületek mellett a kertek is felbecsülhetetlen nemzeti értékeinket képezik, kevesebb figyelem esik rájuk. A kötet ezt a hiányt szeretné pótolni azzal, hogy széles körűen bemutatja történeti kertörökségünket, valamint az újabb élőnövény-gyűjteményeket, határainkon belül és túl.

A 75 történeti kert között az olvasó talál népszerű városi parkot, nagyvonalú tájképi kertet, Csipkerózsika álmát alvó, valamikor pompás kastélykertet, erdőben kialakított arborétumot és egyetemi botanikus kertet egyaránt. A kertek sorában természetesen bőséges tartalommal szerepel Botanikus Kertünk is, mely a növényfajokban leggazdagabb hazai élőnövény-gyűjtemény.

Ahogy az embereknek, a kerteknek is megvan a maguk életútja, sorsa! Van, amelyik gazdagabb, másik szegényebb körülmények közé „született”, egyiket gondos gazda ápolja, másikat megviselte a könyörtelen történelem. Egy dolog közös bennük, évről évre kizöldülve, virágba borulva, madárdallal és új reménységgel várják azokat, akik meglátogatják őket.

Kollégánk fotókkal gazdagon illusztrált könyve arra hívogat, hogy fedezzük fel kertörökségünket, járjuk be e pompás vagy szerényebb kerteket, köztük a vácrátóti Botanikus Kertet! Séta közben évszázados famatuzsálemekkel, egzotikus növénykülönlegességekkel, különös építményekkel, romokkal és grottákkal találkozhatunk, történetükben rejlő titkokat és fordulatokat ismerhetünk meg!

A szerző új könyvét 2024. szeptember 28-án szombaton 17 órától dedikálja a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Gratulálunk Munkatársunknak!

 

bool(false)