Vizes élőhelyek világnapja

Vizes élőhelyek világnapja

Vizes élőhelyek világnapja, Ramsar 1971. február 2.

Egy kis iráni fürdővárosban a Kaszpi-tenger partján, 18 ország aláírta az egyik legrégebbi és legdinamikusabban fejlődő természetvédelmi egyezményt a nemzetközi jelentőségű vadvizek védelméről. Jelenleg 171 ország több mint 1900 régiójával (melyek összterülete hazánk területének több mint húszszorosa) tartozik a hatálya alá.

Az egyezmény születésekor a rohamosan csökkenő vízimadár-állományoknak kívántak a csatlakozó országok védelmet biztosítani. Mára azonban tudjuk, hogy önmagában az élőhelyek védelme nem elegendő, magát az ökológiai rendszert kell megőrizni, amely képes az ott előforduló fajok eltartására.

Mi is őrzői vagyunk egy aprócska, de annál változatosabb vizes élőhelynek. Botanikus Kertünknek különleges dísze és éltetője a Sződrákosi-patak, amely duzzasztó műtárgyai és zsilipjei segítségével négy tavunkat táplálja, sajátos mikroklímájú élőhelyet szolgáltatva növénygyűjteményünknek és azt benépesítő állatvilágnak. A Nagy-tó és az Iker-tó víztükrét tündérrózsa (Nymphaea) fajok, vízitök (Nuphar) és az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) levelei és virágai színesítik. A Hattyú-sziget nyugalmat és biztonságot rejtő zugaiban gyakran találkozhatunk a közismert vízimadarainkkal, mocsári teknősökkel és békákkal. A Sziklás-tó pedig a vidrák látogatják halzsákmány reményében.

A hétvége koratavaszi enyhülést hozó napjait érdemes kihasználni és egy séta útvonalára felfűzni a Kert vizes élőhelyeit. Belépőink február végéig még 2023. évi árainkon vásárolhatóak meg »» https://botanikuskert.hu/jegyarak/

Vizes élőhelyek világnapja
Vizes élőhelyek világnapja
Vizes élőhelyek világnapja - vízimadarak
Vizes élőhelyek világnapja – vízimadarak
Vizes élőhelyek világnapja- vízimadarak a Kertben
Vizes élőhelyek világnapja- vízimadarak a Kertben

bool(false)