Boldog békeidők – kastélykerti múltidézés Botanikus Kertünkben

Kulturális Örökség Napjai, 2022. szeptember 17-18.

Szeptember 3. hétvégéjén, a Kulturális Örökség Napjain korabeli öltözetekkel is felidézzük a boldog békeidőket.

„A díszkapun át behajtó, kocsifeljáróhoz kanyarodó lovashintó kopogása messze hallatszik, hazaérkezett a gróf. Első útja a kertbe vezet. A kastély előtt nagy rét terül el, szélét a zöld minden árnyalatában virító fák lombja keretezi. Távolban sima tükrű tavak, dimbes-dombos ligetek, bukolikus hangulat. Hatalmas fák között kis ösvény kanyarog, a sűrű lombsátor alatt gótíves rom, a kertben csörgedező patak mentén vízimalom bukkan fel, szemben sziklaalagút sötét szája tátong. Szárnyára kap minket az idő.”

A lenyűgöző tájképi kert és a romantikus kerti építmények mellett a múltidézéshez ezúttal nem csak az 1896-ból fennmaradt Klösz György fényképeket ajánlja az Intézmény, hanem a stílusos és mutatós korabeli öltözékeket is. Aki a lelkes munkatársakhoz csatlakozva korhű ruhában érkezik, annak ajándékkal kedveskedünk. A helyszínen lehetőség nyílik kedvező áron korabeli jelmezek kölcsönzésére és fotózásra.

120 évvel ezelőtt csak a Vigyázó grófi család személyes meghívásával élvezhette bárki a rátóti kert idilli szépségét és harmóniáját, ma mindenki szívesen látott vendég az egykori főúri kertben, amely mára egyben hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye is.

A Kulturális Örökség Napjain, szeptember 17-én és 18-án felidézzük azokat a boldog békeidőket, amikor Vigyázó gróf ifjú feleségével oly kedves éveket töltött a kastély szentimentális kertjében.

Vigyázó Sándor 1871-ben vásárolta meg a rátóti uradalmat. Báró Podmaniczky Zsuzsannával való házasságához, jegyajándéknak szánta a Pest közelségében fekvő szép birtokot. Bár a pár Bécsben kezdi közös életét. Vigyázó Sándor azonban haza vágyik, ezért a rátóti kastélyt és kertjét teszi méltóvá szeretett felesége számára. Az eklektikus stílusban átalakított, egyemeletes, toronyszobás kastély felújítása után Vigyázó Sándor korának egyik legjobb kerttervezőjét, a József főherceg megbízásában Alcsúton és a Margitszigeten is dolgozó, hírneves Jámbor Vilmost hívta meg, és a XIX. század végére már messze földön híres kert emelte az antik bútorokkal, értékes szőnyegekkel és műtárgyakkal díszesen berendezett kastélya fényét.

Díjtalan kerttörténeti sétákat is indítunk ezen a két napon, 11 és 14 órakor, melyekre előzetes regisztráció mellett, szeretettel várjuk az érdeklődőket! 

A kerttörténeti sétákra a belépőjegy megváltásával és előzetes regisztrációval tudnak részt venni. Regisztráció: botanikuskert-info@ecolres.hu címen. (A sétákra korlátozott számban tudunk résztvevőket fogadni.)

A program a Nemzeti Filmintézet NFI Stúdiójának együttműködésével valósul meg.

bool(false)