Munkatársaink

A botanikus kert mint tudományos gyűjteményes kert, egyben műemlékvédelem alatt álló történeti kert és természetvédelmi terület igen komplex feladat elé állítja a napi szinten nélkülözhetetlen fenntartást, a folyamatos kisebb-nagyobb fejlesztést, a ciklikus szakmai tevékenységeket és a látogatói kapcsolattartást végző kollégákat. A különböző gyűjteményekre vonatkozó éves terveket, feladatokat a gyűjteményvezetők határozzák meg, akiket saját csapatuk segíti a tervek megvalósításában, a gyűjtemény napi ápolásában – legyen szó ültetésről, visszametszésről, gyomlálásról, a gyepfelületek gondozásáról vagy egyéb kerti munkákról.

A gyűjteményeken átível a főkertészi feladatkör, amely elsősorban a kert egészének fenntartását és működtetését érintő kérdésekre terjed ki.

A Maglabor tevékenysége lefedi a teljes gyűjteményt a magvetéstől az érett magok begyűjtéséig, szárításáig, tisztításáig, nyilvántartásba vételéig. Egyes magok messzi földről érkeznek, míg mások messzi földre, egy másik gyűjteményes kertbe utaznak. A növények „leltározását” egy botanikus kertek számára kifejlesztett, nemzetközi adatbáziskezelő-program segítségével végezzük.

A kert történetéről, gyűjteményeiről, programjairól, illetve egyéb történéseiről vezetett sétáinkon, valamint online felületeinken adnak tájékoztatást kommunikációs munkatársaink. Jegypénztárosaink mindig készséggel segítenek a látogatóknak, a munkatársak nagy segítsége pedig osztálytitkárunk.

A Nemzeti Botanikus Kert működését a Botanikus Kerti Osztály vezetője fogja össze.

A Botanikus Kert vezetője

Zsigmond Vince osztályvezető, botanikus-kertész

Gyűjteményvezetők (kurátorok)

Dendrológiai gyűjtemény
Bárány Tibor

Növényrendszertani gyűjtemény
Fráter Erzsébet biológus

Sziklakerti gyűjtemény
Lunk Gergely kertészmérnök

Üvegházi gyűjtemény
Halász Krisztián biológus

Magbanki gyűjtemény (nem látogatható)
Zsigmond Vince osztályvezető, botanikus-kertész

Kommunikáció, programok

Földi Tímea, kommunikációs munkatárs

Gutti Gabriella, kommunikációs referens (csoportvezető)

Halászné Szakács Éva, kommunikációs munkatárs

Magyar Anikó, kommunikációs programfelelős

 

Adatbázis kezelés

Dudás-Szabó Viktória

Fizikai és laboráns munkatársak