A kertben tett séta mellé segítségül, valamint szellemi táplálékul szolgálhatnak a jegypénztárban árusított kiadványaink, amelyek közül néhány hozzájárul a vácrátóti botanikus kert jobb megismeréséhez és a kertben való tájékozódáshoz, mások bővítik a növényekről szerzett ismereteket, növényi érdekességeket mutatnak be, és olyanok is szerepelnek a kínálatban, amelyek a gyermekeket szólítják meg. A könyveken kívül minden korosztály válogathat a botanikus kerti ajándéktárgyakból.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót (Kertismertető)

A kiadvány a kert történetét, gyűjteményeit és tematikus sétákat mutat be számos színes fényképpel és térképpel ellátva. A végén rövid, angol nyelvű összefoglalót is találunk.

Szerkesztők: Zsigmond Vince, Halászné Szakács Éva 

Formátum: A5
Terjedelem: 52 oldal
Kiadó: Ökológiai Kutatóközpont – Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót
Kiadás éve: 2022
Ár: 1.200 Ft

Gyógynövények tanséta – Tanséta füzetek 5.

Tanséta sorozatunk ötödik füzete ízelítőt ad a Botanikus Kertben megtalálható gyógynövényekből. A gyógynövények mindig nagy szereppel bírtak az emberiség történetében. Gyógynövények alapozták meg az első modern botanikus kertek létrejöttét is, melyek a 16. századi reneszánsz Itália egyetemeihez kapcsolódva alakultak ki. Attól függően, hogy a látogatók mikor keresik fel a Kertet, különböző gyógynövényeket láthatnak. Kiadványunk térkép segítségével ezek közül mutat be negyvenet.

Szerző: Fráter Erzsébet
Formátum: A5
Terjedelem: 48 oldal
Kiadó: MTA Ökológiai Kutatóközpont – Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót
Kiadás éve: 2022
Ár: 800 Ft

A Biblia növényei tanséta – Tanséta füzetek 4.

A negyedik füzet a 12 állomásos, Biblia növényei elnevezésű tansétát kíséri, amely nyár elejétől az első fagyokig mutatja teljes számban a Szentírásban is említett növényeket, a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti vonatkozásokat és igehelyeket. A kiadvány angol nyelvű összefoglalóval van ellátva minden oldalon.

Szerző: Fráter Erzsébet
Formátum: A5
Terjedelem: 30 oldal
Kiadó: Nemzeti Botanikus Kert, Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet, Vácrátót
Kiadás éve: 2020
Ár: 600 Ft

Észak-amerikai tanséta – Tanséta füzetek 3.

A sorozat harmadik füzete hasznos társ lehet a Nemzeti Botanikus Kertben az észak-amerikai származású cserje- és fafajokat megismertető sétán. A kiadvány rövid, angol nyelvű összefoglalókat is tartalmaz.

Szerző: Kósa Géza
Formátum: A5
Terjedelem: 28 oldal
Kiadó: MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet, Vácrátót
Kiadás éve: 2016
Ár: 400 Ft

Kínai tanséta – Tanséta füzetek 2.

A kiadvány a Tanséta-sorozat második kötete, amely szintén tansétakísérőnek készült, amely ezúttal a kelet-ázsiai, a kínai, a japán és a koreai növénygyűjteményt mutatja be, melyeket a térségben tett több mint tíz botanikai expedíció eredményeként honosítottak meg a kertben.

Szerzők: Kósa Géza, Fráter Erzsébet, Székelyné Bognár Eszter, Szakács Éva
Formátum: A5
Terjedelem: 26 oldal
Kiadó: MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet, Vácrátót
Kiadás éve: 2011
Ár: 400 Ft

Botanikai tanséta – Tanséta füzetek 1.

A Tanséta füzetek első kötete a Nemzeti Botanikus Kert Botanikai tansétájához készült, mely során a látogatók nyolc állomást érintve megismerkedhetnek néhány növénytani alapfogalommal, és olyan érdekességeket is megtudhatnak, hogy vajon fa-e a bambusz, vagy miért különc növény a borostyán.

Szerzők: Fráter Erzsébet, Székelyné Bognár Eszter, Szakács Éva
Formátum: A5
Terjedelem: 20 oldal
Kiadó: MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, Vácrátót
Kiadás éve: 2009
Ár: 400 Ft

Túl nagy lábon élünk (kiállítás vezetőfüzet)

A Karbonházban látogatható, azonos című kiállítás anyagához kapcsolódó kiadvány témái a karbon lábnyom, az ökológiai lábnyom, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség, a vácrátóti geoterm projekt, az alacsony CO2-kibocsátású energiaforrások és a klímabarát otthon. A tények ismertetése mellett útmutatót találunk arról, hogy hogyan élhetünk fenntarthatóbb életet.

Szerzők: dr. Török Katalin, dr. Czúcz Bálint, Fráter Erzsébet, Oláh Krisztina, dr. Puky Miklós, Sáry Sonja, Szakács Éva, Székelyné Bognár Eszter, Szenttornyay Andrea
Formátum: A4
Terjedelem: 38 oldal
Kiadó: MTA Ökológiai Kutató Központ
Kiadás éve: 2015
Ár: 600 Ft

Mit tehetünk mi Földünkért és környezetünkért? (kifestő és foglalkoztatófüzet)

A kiadvány a Berkenyeház kiállítási anyagából táplálkozik, és játékos formában ismerteti meg a gyerekekkel a környezettudatos életmódot, gondolkodást.

Szerzők: Halászné Szakács Éva, Magyar Melinda
Formátum: A4
Terjedelem: 30 oldal
Kiadó: MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet, Vácrátót
Kiadás éve: 2014
Ár: 600 Ft

A Biblia növényei

A Biblia növényei című tansétánk csak szezonálisan látható, ezzel a könyvvel azonban az év minden napján bővíthetőek ismereteink a témában. A szerző, Növényrendszertani gyűjteményünk kurátora, a Szentföld növényeit mutatja be, amelyeket fényképek sokasága illusztrál. A történelem és a növények iránt érdeklődőknek egyaránt ajánljuk.

Szerző: Fráter Erzsébet
Formátum: 35×46 cm
Terjedelem: 318 oldal
Kiadó: Scolar Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2017
Ár: 6.500 Ft

Egzotikus piacokon – Botanikai kalauz a trópusi haszonnövényekhez

A szerző az egzotikus piacokon kapható 100 legfontosabb szubtrópusi és trópusi haszonnövényt és rokonaikat mutatja be négy fejezetben. Olyan érdekes kérdésekre is választ kaphatunk könyvéből, mint hogy melyik a világ legnagyobb gyümölcse, vagy hogy mi terem a kenyérfán. A szerző az élményeit távoli piacokon, az emberi kapcsolatok forgatagában gyűjtötte.

Szerző: Fráter Erzsébet
Formátum: 16,5×23 cm
Terjedelem: 183 oldal
Kiadó: Scolar Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2016
Ár: 3.000 Ft

Mesés növények, növényes mesék

A kiadványban a főszerep itt is a növényeké, melyeket népmesék, legendák és eredetmondák mutatnak be a gyerekeknek igényes képekkel illusztrálva, a szerző botanikai leírásaival gazdagítva.

Szerzők: Fráter Erzsébet, Csíkszentmihályi Berta
Formátum: A4
Terjedelem: 55 oldal
Kiadó: Scolar Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2010
Ár: 2.400 Ft

Ígéretes cserjék és fák a hazai kertekben

Az Ígéretes cserjék és fék a hazai kertekben kötet a hazai kertészkedőknek kíván segítséget nyújtani olyan kevésbé ismert cserjék és fák bemutatásával, amelyek sikeresek lehetnek a változó éghajlatú magyar kertekben. Szerzője, a Botanikus Kertünk néhai dendrológusa és hosszú évekig vezetője, aki 45 év tapasztalatával, eredményeivel és kudarcaival a háta mögött, ajánlja ígéretes növényeit kertszerető olvasóinak.

Szerző: Kósa Géza
Formátum: 35×46
Terjedelem: 348 oldal
Kiadó: Mediaworks Hungary Zrt., Budapest
Kiadás éve: 2021
Ár: 8900 Ft

Kósa Géza Ígéretes cserjék és fák a hazai kertekben

Botanikus kertek a 21. században

A Botanikus kertek a 21. században Fráter Erzsébetnek, a Rendszertani gyűjtemény kurátorának új zsebkönyve azt vázolja fel, hogy gyógynövénykertekből és akklimatizációs kertekből hogyan alakultak ki a botanikus kertek, és mi a szerepük mai, rohamléptekkel változó és szegényedő biodiverzitású világunkban. A mondanivalót néhány hazai botanikus kertünk bemutatása hangsúlyozza, melyek között vezető szerepet tölt be kertünk, a Nemzeti Botanikus Kert.

Szerző: Fráter Erzsébet
Formátum: A5
Terjedelem: 185 oldal
Kiadó: Libri Könyvkiadó, Budapest
Kiadás éve: 2023
Ár: 4299 Ft

Fráter Erzsébet Botanikus kertek a 21. században

Mocsárciprus (grafikai nyomat)

Kesselyák Rita grafikusművész alkotásának nyomata.
Az eredeti grafika technikája: papír, tus, akvarell, aranyozás
Méret: 29,5 × 42,3 cm / 23 × 35 cm
Kiadás éve: 2008
Ár: 2.900 Ft

Milyen a természetes környezetünk? Terepi adatlap a MÉTA természetességmérőjéhez

Vácrátóti ökológuskutatóink (MTA ÖK, Ökológiai és Botanikai Intézet) egy mindenki által könnyen használható természetességmérőt állítottak össze öt élőhelytípusra, amelyeknek könnyedén megállapíthatjuk a természetességét vagy leromlottságát a kiadványban található pontozásos módszerrel. Iskolai csoportoknak, természetismereti-környezetvédelmi szakköröknek kifejezetten ajánljuk.

Szerzők: Biró Marianna, Molnár Zsolt
Formátuma: A5, leporelló
Terjedelme: 6 oldal
Kiadó: Magyar Környezeti Nevelési Egyesület
Kiadás éve: 2011
Ár: 600 Ft

Arborétumok és botanikus kertek Magyarországon

A kötet az 1992-ben megalakult Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének két és fél évtizedes munkáját, eredményeit, értékeit mutatja be. A könyv összefoglaló munka is egyben, mely csodaszép képekkel és rövid kétoldalas ismertetőkkel vonultatja fel Magyarország szebbnél szebb botanikus kertjeit és arborétumait.

Szerzők: Kovács Gyula, dr. Kovács Zsolt
Formátuma: A4
Terjedelem: 95 oldal
Kiadó: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, Budapest
Kiadás éve: 2017
Ár: 2.500 Ft