Obsah je momentálne dostupný iba v maďarčine

Természetpusztításunk mára olyan szintet ért el, hogy nem elegendő a megmaradt értékek megőrzése, hanem alapvető fontosságú az élőhelyek helyreállítása is.

A csípőszúnyog, ha nem is a legismertebb, de bizonyosan az egyik legjelentősebb kétszárnyú rovarcsalád.

A pókok a leggyakoribb ízeltlábú ragadozók közé tartoznak minden szárazföldi élőhelyen.

Ki nem ámul el a tavaszi madárzsongáson? A csengő-bongó madárdal számos muzsikus és költő múzsája volt már.

A pásztorok, gazdák és erdészek ökológiai tudása fontos természeti örökségünk védelme érdekében.

A termesztett szántóföldi, kertészeti és erdészeti növényeinknek számos kártevője ismert, gondoljunk csak a növényi nedvekkel táplálkozó levéltetvekre vagy akár a leveleket és gyümölcsöket fogyasztó lepkehernyókra.

Amikor távoli tájakra utazunk vagy természetfilmeket nézünk, rácsodálkozunk az egzotikus növények szépségére, és könnyen megfordulhat a fejünkben, hogy milyen szépen mutatnának ezek a saját kertünkben is.

Az ökológiai jelenségek megértésénél fontos, hogy ne csupán a biológiai folyamatokat vizsgáljuk, hanem vegyük figyelembe az emberiség történelmét, kultúráját és a tájhoz való viszonyát, melyek jelentősen formálják a múltbeli és jelenkori élőhelyek képét.

A Föld szárazföldi területeinek csaknem harmadát erdők borítják a szárazföldi biodiverzitás nagy részét őrizve ez által.

A növények és a növénytakaró elterjedését az éghajlat alapvetően meghatározza. Ezért az nem is kérdés, hogy az éghajlatváltozás hatással lesz-e a növényekre, mert a válasz egyértelmű igen.

Számos növény és állat rendelkezik egyeden belül ismétlődő sajátságokkal, gondoljunk csak a fa leveleire vagy egy madár egyszerű hangokból felépülő összetett énekére.

Az 1950-es évektől kezdve a városi népesség aránya a falusi lakossághoz képest drasztikusan emelkedik a világban.

Benne élünk a „természetben”, csak esetleg nem vesszük észre.

Sok szempontból a magok képezik a növényi élet alapját, hiszen lehetővé teszik a növények terjedését, csírázását és megtelepedését.

Az ökológiai rendszerben, legyen az természetközeli élőhely, mezőgazdasági táj vagy települési környezet, kiemelkedő szerepet töltenek be a beporzók, köztük a méhek, a legyek, a lepkék, a darazsak, a bogarak, a madarak és az emlősök.