1. Főoldal
  2. //
  3. Érdekesség
  4. //
  5. Természetművészeti Nyitott Műhely

Természetművészeti Nyitott Műhely

Kertünkben több helyen különleges alkotások hívogatják a látogatókat. Öt szobrászhallgató a Nemzeti Botanikus Kertet inspirációként, valamint alkotó- és kiállítótérként is használva, művével reflektált a pusztuló természet újrafelfedezése, megóvása és a természeti világ iránti felelősség aktuális témáira. A fiatal szobrászok egyedülálló kiállítása a Természetművészeti Nyitott Műhely keretében, Intézetünk és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésében valósult meg.

Szentpéteri Zsuzsanna: Örvénylő rezdülés 
„Munkámat a természetben fellelhető, rendkívül változatos szerkezetű pókhálók közül a zugpókok (Agelenidae család) tölcsér alakú csapdája inspirálta, melynek emberi léptékű formai részlete ehhez a helyszínhez különösen jól adaptálható volt.”

LEITERT Vivien: A lombhullás testbeszéde
“Munkámat Korpa Tamás új kötetének egyik, Havrania skala (770m) című verse inspirálta. A két fő motívum, ami megfogott, az az, hogy a lombhullásnak testbeszéde van, ill. hogy a levelek felveszik a felejtés testhelyzetét. Fontosnak tartottam, hogy valami olyat adjak vissza, amit a kert termelt ki, így esett a választásom a bambuszra. Az anyagból vágott szeleteket drótokkal illesztve tettem mozaikozott tölgyfalevél formákká, melyeken napszakonként másképp tud megtapadni a fény. Néhol felcsillan, néhol eltűnik, ahogyan a lombhullás elemei is teszik. Ennek a drótból és bambuszból alkotott szövet engedte lehetőségét, hogy mind a három egy helyben lebegő levél különféleképp hajolhasson/domborodhasson/homorodhasson – így kaphattak mind saját történetet.”

 

 

SARFENSTEIN Ditta: Pneumatofora
Emléket szeretnék álítani egy víziónak. Ez az áttetsző fiktív őslelet-együttes csak a képzeletem szüleménye, de talán mégsem hangzik valószerűtlennek az óriási ősciprusbabák egykori létezése.