1. Főoldal
  2. //
  3. Rólunk
  4. //
  5. Média megjelenések

Média megjelenések

Bakancslista: 5 káprázatosan szép botanikus kert, amit kár lenne májusban kihagyni

Az ország egyik leghíresebb és legnagyobb botanikus kertjét Vigyázó Sándor gróf alapította, aki maga is értett a növényekhez. A 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A 27 hektáros kert hatalmas területén 13 ezer fajta növény él: 3100 fa árnyában hűsölhetünk, a sziklakertben pedig az alpesi virágok pompás kavalkádjában gyönyörködhetünk.

Legszebb botanikus kertek és arborétumok Magyarországon – esemenymenedzser.hu

Amikor a testünk és lelkünk is áhítozik a zöldre, a természet ezernyi szépségének felfedezésére, legjobb megoldás, ha felkeresünk egy botanikus kertet vagy arborétumot. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót, Pest megye – hazánk legnagyobb botanikus kertje minden évszakban egy csoda, tulipánok ezreiért áprilisban érdemes felkeresni.
2021-03-16

Az arborétumok nyitva tarthatnak, mutatunk néhány különlegeset – magyarmezogazdasag.hu

Tavaszi arborétum körkép kertbarátoknak. Egyelőre zárva tart ugyanakkor a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, az ELTE Füvészkertje, a Budai Arborétum, a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert, valamint a Szegedi Füvészkert. A közösségi médiában sok heves reakciót olvasni ezzel kapcsolatban, érdemes azonban a sarkos véleményalkotás előtt elolvasni a Nemzeti Botanikus Kert állásfoglalását a témában.
2021-03-12

Csodájára járnak ezeknek a helyeknek: vidéki erdők, amiket elleptek a tavaszi virágok – hellovidek.hu

+3 tipp, ha hóvirágözönt szeretnél csodálni: Vácrátóti Botanikus Kert: az ország legnagyobb botanikus kertje, ahol már kora tavasszal gyönyörű hóvirágmezőben lehet gyönyörködni.
2021-03-10

Itt forgatták az Abigélt és A palacsintás királyt: a vácrátóti arborétum télen is gyönyörű – femina.hu

Itt forgatták többek között az 1977-ben bemutatott Abigél egyes részeit, amelyben a Matula Leánynevelő Intézet kertjévé vált a környék, és az 1973-es A palacsintás király jeleneteit is. De A Pál utcai fiúk híres füvészkerti kültéri jeleneteit is ez a csodás helyszín tette igazán emlékezetessé, melyet 1969-ben mutattak be a nézőknek. Az arborétum biztosította a hátteret az 1939-es Halálos tavasz egyes részeihez, illetve az 1980-as Psyché különleges, álomszerű felvételeihez.
2021-02-20

További aktuális megjelenések a témában:

Új Ember – Mértékadó
Jézus asztalánál
2021-01-11

Evangélikus Élet
Interjú Fráter Erzsébettel: Mindennapi étkek szakrális jelképek
2021-01-24

Presbiter – Amikor a tudomány a hitet is gazdagítja
Interjú Fráter Erzsébettel
2021-01-20

A Hely: Vácrátót, Botanikus kert 1. rész – Kossuth Rádió, A Hely

Nemcsak a harkályok kopognak a tavaszért, az emberek is várják, hogy a napokban ránk köszöntött zimankó elköltözzön. Vácrátóton a Botanikus kert, most a téli arcát mutatja, de így is mesés, csak zárva van a járvány miatt, így hétfőn velünk sétálhatnak körbe a 27 hektáros birodalomban, ahol az Ökológiai Kutatóintézet működik. Kacskaringós kerti utak, csobogók, mesés tavak és vízesések, üvegházak mutatják egy különleges kert múltját és jelenét. A műsorban Aszalós Réka és Molnár Zsolt az Ökológiai és Botanikai Intézet kutatói saját kutatási témáikról is beszéltek.
2021-02-15

Kiderül, hogy mi lehetett valójában a tiltott gyümölcs – hang.hu, Új Ember – Mértékadó

Noha a Szentírásban megjelenő ételeket és ízeket nagyon nehéz rekonstruálni, Fráter Erzsébet biológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozó Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora megkísérelte összefoglalni a Kánaánban fellelhető növények és ételek kultúrtörténetét, az ott élő emberek ételeinek és táplálkozási szokásainak bibliai vonatkozásait.
2021-02-04

Fontos napnak nézünk elébe: Barta Sylvia elárulta, hogy miért – tv2.hu

Barta Sylvia a vácrátóti Botanikus Kertből számolt be az elkövetkezendő hét várható időjárásáról. Egy dolog biztos: Közeleg a tavasz!
2021-02-02

Zsigmond Vince a Nemzeti Botanikus Kert vezetője a Klubrádió Utópiában – Klubrádió – Utópia

A Pannon Magbank a maga valójában nem látogatható, azonban nagyon fontos a látogatókkal megismertetni a magbankok jelentőségét és funkcióját. A magbankok jelenléte sok botanikus kertben összefonódik a kert más funkcióival. A botanikus kertek génbanki szerepet is betöltenek, illetve évszázados hagyomány a botanikus kertek közötti magcsere. A természetes flóra túlélése már sokszor nem biztosított az eredeti élőhelyén, ezért biztonsági kérdés is a magbankok létrejötte. A Pannon magbank célja, hogy elsősorban természetvédelmi célból őrizze meg a természetes flóra magvait.
2021-02-02

A vácrátóti Botanikus Kert a Hetedhét-kalandban – MTVA M2

A január 29-i Hetedhét kalandban megtekinthető a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben
forgatott kisfilm az M2-n.
2021-01-29

A Szerelem forgatásának eddig nem publikált díszletrajzai, fotói – Filmturista – filmturista.blog.hu

A némafilm hőskora, a bécsi és budapesti századfordulós képek és megannyi felvillanó emlékek, melyek különböző hangulati elemként jelennek meg. A visszaemlékezések során, néhány snitt erejéig még a korszak kedvelt forgatási helyszíne, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert is feltűnik, mint illusztris korabeli helyszín. Forrás: Nemzeti Filmarchívum
2021-01-24

Kirándulna egy jót? – Rejtett kincsek Budapest közelében – novekedes.hu

Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) – Az ország legnagyobb botanikus kertje eredetileg egy kastélyparkból lett kialakítva. Itthon nincs még egy ilyen gazdag élőnövény gyűjtemény. A 27 hektáros kertben 13 ezer féle növény található. A hely romantikus hangulatát fokozza, hogy akad itt gótikus műrom, egy kisebb vízesés, fahidak és egy olyan vízimalom, amely látványra úgy néz ki mintha egy tündérmeséből került volna elő.
2021-01-09

Miért tudunk olyan keveset a mirháról? – Kossuth Rádió, Hajnal-Táj

Szereplők: Fráter Erzsébet, kurátor, Nemzeti Botanikus Kert, műsorvezetők Bánsági Éva
2020-12-19

Az étel szentsége – konyvterasz.hu

Fráter Erzsébet világutazó és bibliaolvasó biológus, nem mellesleg az MTA Ökológiai Kutatóközpont Növényrendszertani Gyűjteményének vezetője. A Biblia ételei című könyve is sokrétű munka: kultúrtörténeti és szakrális tudástár a Szentíráshoz kapcsolódó növények és ételek történetéről és felhasználásáról az ókori Szentföld területén, miközben a szerző a hozzájuk kapcsolódó bibliai idézetekre is reflektál.
2020-12-19

„Isten titkai maradnak” Fráter Erzsébet botanikus a Biblia növényeiről – magyarnarancs.hu

Van-e nyoma a Szentírásban a klímaválságnak? Az aszalt gyümölcs lenne a mennyei manna? Számtalan növénytani tudományos és ismeretterjesztő munka után a tudós az utóbbi években főleg a Biblia növényeit és ételeit tanulmányozza. Fráter Erzsébettel, az ÖK Nemzeti Botanikus Kert kurátorával készült interjú a Biblia ételei című frissen megjelent kötetéről.
2020-12-16

Magyar Katolikus Rádió Velünk vannak

Adja tovább a mikrofont! Aki küldi: a szerkesztő. Aki kapja: Fráter Erzsébet, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus kert biológusa. 2.rész. Vendégünk változatos és sikeres pályája mellett a botanikai gyűjtemény olyan növényeiről mesél, amelyek jól ismertek a Bibliából. Aki kérdezi: Mezei Károly.
2020-12-09

Ezek a legszebb téli kirándulóhelyek Magyarországon – Kirándulj sokat a szabadban! – life.hu

Magyarország legnagyobb arborétumát, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet semmiképp se hagyd ki télen se. Ez az arborétum hazánk leggazdagabb növénygyűjteményével rendelkezik, 13 ezer növényfajt láthatunk itt. A gyönyörű parkon keresztül patak fut végig, ami mentén számos romantikus kis zug is megtalálható, kedvezve ezzel a szerelmeseknek. Hidak, szigetek, műromok – ezek mind mind megtalálhatók az arborétumban, amit a 19. század első felében kezdtek el építeni.
2020-11-15

Katolikus Rádió Adja tovább a mikrofont! Aki kapja: Fráter Erzsébet, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert biológusa. 1. rész

Vendégünk változatos és sikeres pályája mellett a botanikai gyűjtemény olyan növényeiről mesél, amelyek jól ismertek a Bibliából. Aki kérdezi: Mezei Károly szerkesztő.
2020-11-11

Különleges élő kövület borult színpompába Vácrátóton – origo.hu

Az Ökológiai és Botanikai Intézethez tartozó Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton különösen gazdag az ősszel pompásan piruló növényekben. A nyugalmi állapotra való képesség a törzsfejlődés során alakult ki, a környezethez való alkalmazkodás eredményeként. A kedvezőtlen körülmények – hideg, szárazság – miatt lelassulnak az anyagcsere-folyamatok – magyarázta a jól ismert folyamatokat Fráter Erzsébet, botanikus. Ősszel az elsők között kezd elszíneződni virginiai mocsárciprus.
2020-10-27

Hova menjek hétvégén? – sokszinuvidek.24.hu

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye egy 27 hektáros területen, ami évszaktól függetlenül gyönyörű. 62 madár-, 22 hal- és 73 puhatestűfajnak nyújt otthont. Növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsafajta-bemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a látogatókat.
2020-10-20