1. Főoldal
  2. //
  3. Séta a kertben
  4. //
  5. Kert a köbön

Kert a köbön

Kultúra – Ökológia – Botanika: a háromdimenziós Nemzeti Botanikus Kert

Az Ökológiai és Botanikai Intézet olyan eseményeket tervez a kutatóintézetet övező Nemzeti Botanikus Kertben, amelyek során természetközeli környezetben folyhat eredményes és hiteles ökológiai szemléletformálás. Az ökológiai érzékenyítés élményszintű eseménysorozata indul útjára az ország leggazdagabb botanikus kertjében korunk urbanizációs népbetegségeit gyógyító, tudományos és kulturális programokkal. Pánik helyett objektív gondolkodást, kapkodás helyett a következetes felelősségvállalást, szorongás helyett tudás iránti vágyat szeretnénk a társadalom felé közvetíteni. A Kert a köbön a környezeti problémákra kíván korszerű és közérthető válaszokat adni a kultúra és a tudomány segítségével, valamint az ökológiai összefüggések megvilágításával a botanikus kert nyújtotta élő és inspiratív térben. A projekt jelentős energiákat szeretne a fiatalok ökológiai tudásába és érzékenyítésébe is befektetni, valamint átjárható hídként működni a természet iránt elkötelezett művészek és tudósok között a társadalom többirányú művelése érdekében.

Kert a köbön összefoglaló kisfilm

Koncert, beszélgetés, társaság a kertben

Darwin dallamai (beszélgetés egy pohár bor mellett) és a Budapesti Vonósok koncertje július 2-án

Az első esti programra július 2-án, pénteken 19 órakor kerül sor, amelynek keretében a zene és az evolúció összefüggéseire mutat rá Szilágyi András evolúcióbiológus, Bősze Ádám zenetudós és Stumpf András újságíró.

A zene szeretete kultúrákon és korokon átívelő egyetemes emberi tulajdonság. De mit mond az evolúcióbiológia az ember zeneszeretetének eredetéről? Hogyan szolgálta a szóbeliség megjelenése előtt a zene a túlélést? Miért nem veszett ki az ének és a zene a beszéd kifejlődése után? Miért jobb az emberek beszédképessége, mint a zenei? Miért énekelnek minden kultúrában a kisgyerekeknek? Miért szeretjük a zenét inkább társaságban? Milyen zeneszerző az evolúció? És a legfontosabb: miért olyan jó zenét hallgatni?

A hitelességre és tudásszerzésre építő szórakoztató beszélgetést követően a közönség a Budapesti Vonósok kamaraegyüttes nyáresti vonósnégyes koncertjét hallgathatja meg, amelyen felcsendülnek majd Haydn: “Napfelkelte”, Puccini: Krizantémok,  Mozart: Kis éji zenéje és Michael Haydn: G-dúr notturno dallamai.

Szabad séta zárás után a kertben, egy pohár hideg gyöngyöző bor a kézben, majd egy okos és szórakoztató beszélgetés a kastély teraszán és egy nívós koncertélmény egy este alatt.

Jegyek korlátozott számban vásárolhatóak július 2-ára itt:

Jegyvásárlás

A fenntarthatóság nézőpontjai ­- Összehangolva (professzorok klubja egy pohár Jásdi-bor mellett) és a világhírű Failoni Kamarazenekar koncertje

A második esten, július 10-én Prof. Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Prof. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Prof. Báldi András ökológus, jövőkutató, Prof. Felsmann Balázs energiapiaci szakértő, Prof. Bartholy Judit éghajlatkutató és Jásdi István borász a fenntarthatóság vízi, klimatikus, energetikai és ökológiai vonatkozásait ütközteti.

A tudósok felteszik a kérdést, hogy ha már most ilyen forró a helyzet, akkor milyen lesz hazánk klímája 10-20 év múlva? Mikorra lehet Magyarországnak “zöld” energetikája? Ha kegyetlen aszályok és felhőszakadások váltakoznak, akkor milyen legyen az ország vízpolitikája? Élvezhető marad-e a Balaton vidéke? És legfőképpen: mit tegyünk a mostani fajkihalási hullám kellős közepén?

A professzor-klubot követően a nagynevű Failoni Kamarazenekar vonósait zongorakíséret mellett hallgathatjuk meg. A zenekart, amely több mint 30 éves pályafutása alatt együtt koncertezett Jose Cura-val, Placido Domingo-val és Andrea Bocelli-vel. Most a klasszikus zene örökzöldjeit szólaltatja meg az ősi fák alatt A frissítő pohár bor a Jásdi Pincészetből érkezik majd.

Sétalehetőség a zárás utáni a kertben, majd egy beszélgetés jelentős emberekkel jelentős témákról, amelyet egy pohár hideg cserszegi fűszeres fűszerez, végül egy világszínvonalú koncertélmény egyetlen este alatt.

Jegyvásárlás

 

Élményséták a kertben nagy tudású kurátorok és kutatók bevonásával

Bővebb információ »