Séta QR-kódokkal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


(Nyári időszakban)

A Botanikus kerüntkbe érkezők az ismeretszerzés lehetőségének újfajta technikai megoldásával találkozhatnak. A növényekhez kihelyezett hagyományos tájékoztató táblák mellett korunk technikai fejlődésével lépést tartva QR-kódok is segítik a botanikai ismeretek elsajátítását.

Rendszertani gyűjteményünkben és egyre több botanikus kerti fa jelölőtábláján is találkozhatunk QR-kódokkal, melyek segítségével - egy okostelefon birtokában - az adott fajt leíró Wikipédia oldalra kapcsolódhatnak fel a látogatók. A Wikimédia Magyarország Egyesülettel együttműködve valósul meg a QR-kódok növényekhez történő kihelyezése. A hazai botanikus kertek vonatkozásában ez az együttműködés egyedülálló.

Mi a QR-kód?

A QR-kód egy kétdimenziós "vonalkód". A mobiltelefonnal lefényképezett kódot segédprogram fejti vissza értelmezhető szöveggé. Az okostelefonján lévő (vagy előzőleg letöltött) QR-kód leolvasó alkalmazást elindítva, ezt követően a kód elé tartva a telefont a program azt dekódolja, és a növény wikipédia weboldalára vezet. Itt számos információt tudhat meg az adott növényről.

Hogyan oldható meg a csatolt feladatlap?
10 kérdés szerepel a megoldólapon, 10 növényhez kötődően. Az egyes növények a rendszertani gyűjteményünkben találhatók a kérdések feletti sorban jelölt ágyásban (térkép a feladatlap hátoldalán). Az ágyásokat felkutatva találjuk meg a növényeket, mellettük a QR-kódos jelölőtáblával. Az okostelefon QR-kód olvasó alkalmazását elindítjuk, és a telefon fényképezőjét a QR-kód elé tartjuk. Az alkalmazás automatikusan dekódolja a QR-kód által rejtett információt, és az adott növény Wikipédia oldalára kalauzol. Itt megtalálhatók a kérdésekre a válaszok.

Kellemes időtöltést, jó játékot kívánunk!