Vízrendszereket érintő kivitelezések bemutatása az MTA ÖBKI Vácrátóti Botanikus Kertjében - szakmai nap volt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2010. 10. 06.

2010. október 4-én, hétfőn, "Vízrendszereket érintő kivitelezések bemutatása az MTA ÖBKI Vácrátóti Botanikus Kertjében" címmel sajtótájékoztatóval egybekötött szakmai nap volt a Vácrátóti Botanikus Kertben.

„A vácrátóti nemzeti gyűjteményes kert fejlesztése” címmel idén megkezdődött az MTA ÖBKI Botanikus Kertjében a 100%-osan EU támogatásból megvalósuló, közel 260 millió forintos fejlesztés.
A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Programban (KMOP-2009-3.2.1/B jelű „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” c. pályázati konstrukció keretében), az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, 2010-2011-ben.

Az eddig kivitelezett és kivitelezés alatt álló elemek a következők:

  • a patak- és tórendszer zsilipjeinek felújítása
  • a szerves iszap biológiai bontása
  • öntözőrendszer korszerűsítése.
  • E témakörökben hangzottak előadások az eddig elkészített munkákról, annak módszereiről, nehézségeiről. A rendezvény kiegészítő programja keretében egy kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, többek között a munkálatok során a földből előkerült tárgyakból és az itt élő csiga- és kagylófauna talált mészhéjaiból.

    A patak- és tórendszer vízkormányzó műtárgyainak felújítása és újjáépítése folyamatban van és elkészültével jó karba kerülnek a kisvizes időszakban a víz visszatartását és hatékony irányítását szolgáló zsilipek és a nagyvizes időszakokban a víz gyorsan, károsítás és jelentős hordalék lerakása nélkül vezethető át a kerten. Ezáltal vizes élőhelyeink megújulnak.