2020 JÚLIUS

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Szent Jakab hava. A július évről évre változó arcát mutatja. A tavaszi, nyár eleji nagy szárazság után jött kiadós júniusi esők nyomán nagyon buja a kert. Így legfőbb nyári gondunk a szokásos öntözés mellett, a gyomirtás. Újdonság, hogy a vírusjárvány után ismét nyíló Botanikus Kert, közös látogatói programot kínál a Veresegyházi Medveotthonnal. Így, akik az egyik intézményt felkeresik, kedvezményes belépési lehetőséget kapnak a másik intézménybe. Ennek kapcsán „medvés” növényekre is felhívjuk figyelmüket.

Az akantuszfélék (Acanthaceae) 4300 fajának nagy része trópusi és szubtrópusi évelő növény, cserje, lián, ritkábban fa. Gyűjteményünkben a mediterrán származású akantusz fajok képviselik a családot. A tüskés medveköröm (Acanthus spinosus) Európa mediterrán területein, a Földközi-tenger medencéjének keleti részén, sziklás, füves lejtőkön fordul elő. Virágzati fellevelei nagy, ívelt szúrós hegyben végződnek, olyan, mint egy medve karma. Nagy, szeldelt, fénylő zöld levelei az ókori építőket is megihlette, ez a mutatós növény szolgált mintául az ókori korinthoszi oszlopfők és bútorfaragások készítésekor.

A fűszernövények ágyásában magaslik az édeskömény (Foeniculum vulgare). Terebélyes, erős ánizsos illatú, kétéves vagy évelő növény. Kaporra emlékeztető, laza levelei fonalas sallangokra tagoltak. Apró, sárga virágai ernyős virágzatban nyílnak. Sokoldalúan használható, levelét fűszerként, „gumóját” zöldségként kedvelik, magjából emésztésserkentő, szélhajtó gyógytea készül, magas, laza habitusa miatt virágágyásokba ültetik. Két főbb típusa ismert, a kerti édesköményt leveleiért és magjáért nevelik, gumós változatát zöldségként ültetik.
Magja magas illóolaj tartalmú, kenyerek, kekszek, sütemények, mártások, és tengeri halételek fűszerezésére alkalmas, de illatszerek, likőrök illatosítására is használható. Ősi, mediterrán kultúrnövény. A római korban, nyilván emésztést segítő hatása miatt is, a lakomák fontos fűszere volt, a harcosok egészségük megvédése érdekében fogyasztották.

A fészkesek családjának (Compositae) egyik ágyásában messzire virít a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea). Merev szárain alul inkább tojásdad, felül inkább tojásdad-lándzsás alakú, finoman fogazott, néha ép szélű, durva levelek fejlődnek. Nagy fészekvirágzatai magánosan nyílnak a szárak végén. Őshazája Észak-Amerika keleti középső részein, az Öt-tavaktól dél fele egészen a Mississippi torkolat vidékéig terjed, a préri és a száraz, nyílt bokorerdők szépséges virága. A gyógynövényes ágyásban is megtalálható, 2020-ban az év gyógynövénye lett. Gyöktörzse hatékony immunerősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét, baktérium- és vírusölő hatású. Allergiás megbetegedések és kötőszöveti gyulladások kezelésére is használják. Dísznövényként is kedvelt, gyűjteményünkben több, mint 35 fajta díszlik.

A liliomfélék ágyásában feltűnő fáklyaliliomok őshazája Afrikában, nagyrészt Dél-Afrikában van. A díszként ültetettek többsége kerti eredetű hibrid, köztük az Európába legelőször érkezett fokföldi fáklyaliliom vagy rakétavirág (Kniphofia uvaria). A hibridek színe a krémfehértől a sárga különböző árnyalatain át a narancsvörösig változó. Húsos gyökerű, felálló, merev szárú, robosztus évelő növények. Hosszú, tőálló leveleik szálasak, fűszerűen hajlanak. Virágaik tömött, hengeres fürtvirágzatban nyílnak. A kicsi virágok lepellevelei hosszúkás csővé forrtak össze. Napos helyen, jó vízgazdálkodású, nyáron is nedves, de megfelelő vízelvezetésű talajban szépen virítanak.

Június végére a cserjék zöme elvirágzik, így még nagyobb érdeklődésre számítanak a nyáron virító hortenziák. Sajnos kertünk száraz éghajlata s meszes, homokos talaja nem alkalmas nevelésükhöz, néhány fajuk azonban szépen fejlődik. Az egyszerűségében is pompás cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) lombhullató, alacsony kis cserje.
Dúsan elágazó, lapos sátorvirágzatát több-kevesebb termékeny és meddő (ivarszerveket nem tartalmazó), kicsi, fehér virág alkotja. Észak-Amerika keleti részéről került kultúrába. Sok kertészeti fajtája ismert, legnépszerűbb a csak meddő virágokból álló virágzatú.

A Az Iker-tavak vízén pompás tündérrózsák (Nymphaea) ringatóznak. Álló-, és lassú folyóvizek iszapjában gyökerező, lombhullató, évelő vízinövények. A vízfenéken vízszintesen kúszó, aljzaton gyökerező rizómájukból hosszú levélnyelek erednek, melyek a vízszintre emelik a nagy kerekded bőrnemű, úszó leveleket. Nyáron nyíló ragyogó, élénk színű, kehely alakú illatos virágaikat nagyszámú, feltűnő sziromlevél és a sok porzó jellemzi. A XIX. század utolsó, s a XX. század első évtizedeiben Európában és az USA-ban számtalan fagytűrő tündérrózsafajtát nemesítettek, melyek a nagyobb, de nem túl mély (max. 1 méter), napsütötte kerti tavak csodálatos nyári dísze lehetnek. Nagy leveleinek árnyékával megakadályozhatja az algásodást.

Az évelő gyűjteményben messzire sárgállnak a sásliliomok (Hemerocallis) magas, pompás virágai. Bokrosodó tövű évelő növények, vastag, húsos, koloncos gyökerekkel. Hosszú tőlevelei szálasak, lándzsásak, erről kapták nevüket is. Virágaik általában csak egy napig virítanak, ezért vágott virágnak kevésbé alkalmasak. Virágzási idejük azonban hosszan elnyúlik, 4-6 hét is lehet, mialatt bőségesen ontják újabb és újabb, nyíló virágaikat. 15 fajuk többsége Kelet-Ázsiában őshonos, ma már rengeteg kertészeti fajtájukat tartják számon. A kínai kertekben ősidők óta ültetik, szárított virágbimbói „aranytű-zöldség” néven kedvelt csemege Kínában, és a hagyományos gyógyászatban vértisztító szerként használják.

A hozzájuk hasonló liliomok (Lilium) nagy, illatos virágai még mutatósabbak és fajtái változatosabb színűek. A sásliliomoktól az különbözteti meg őket, hogy hagymás növények és száruk végig leveles. A liliomok a kolostorkertek megbecsült növényei voltak. Gyógynövényként is ismertek, mert hagymájukat gyulladáscsökkentő és égési sérüléseket gyógyító kenőcsökbe rakták, olajban áztatott virágszirmaikkal pedig sebeket, rovarcsípéseket, ekcémát kezeltek. Illóolajuk a kozmetikaipar fontos alapanyaga. Több faj hagymáját régen megfőzve fogyasztották. Gyűjteményünkben több szép kertészeti fajtában és hibridben gyönyörködhetünk.