JUBILEUMI ÜNNEPSÉG - Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2017.12.18.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából 2017. dec. 13-án a Nemzeti Botanikus Kertben tartotta Ünnepi Közgyűlését. Az eseményen részt vett dr. Mózes Csaba az FM Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője.
Első alkalommal került sor a Szövetség szakmai díjainak átadására. Kertünkhöz szorosabban kötődő két szakember is részesült e kitüntetésben:
Fráter Erzsébet, a vácrátóti kert tudományos gyűjteményvezetője (rendszertani gyűjtemény), sok népszerű növényes könyv és szakcikk szerzője Pro Hortis díjat vehetett át példamutató szakmai eredményeiért, Tóth Imre dendrológus, aki 1960-tól 1971-ig a vácrátóti botanikus kert dolgozója volt és megalapozta a dendrológiai gyűjteményt, értékteremtő munkájáért Semper Vireo díjat kapott.
Gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk mindkettőjüknek illetve minden díjazottnak!

A díjazottak teljes névsora:

Semper Vireo díj:
Dr. Debreczy Zsolt
Tálas László
Tihanyi György
Tóth Imre

Pro Hortis díj:
Fráter Erzsébet
Sütöriné Dr. Diószegi Magdolna

A díjakat dr. Mózes Csaba, az FM Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője, Kósa Géza, a MABOSZ elnöke, a Nemzeti Botanikus Kert vezetője és Zsigmond Vince, a Szövetség főtitkára adta át.

A Semper Vireo díj a Szövetség nagydíja.
A díj elnevezése gróf Ambrózy-Migazzi Istvánhoz, a Jeli és a Malonyai Arborétum alapítójához kötődik, akire a magyar gyűjteményes kerti szakmai közösség, mint a szakma egyik legnagyobb alakjára feltétlen tisztelettel és elismeréssel tekint. A díj elnevezése kifejezi, hogy az abban részesülők kiemelkedő módon járultak hozzá a magyar gyűjteményes kertek „örök virulásához”. A Semper Vireo díj természetes személynek, a magyar gyűjteményes kertekért, mint nemzeti kincsekért végzett, hosszan tartó és eredményes, értékteremtő, követésre méltó munkásságért adományozható.
A díjjal bronz plakett és díszoklevél jár. A bronz plakett alkotója Asszonyi Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész.

A Pro Hortis díj a Szövetség szakmai díja. Természetes személynek, illetve kollektívának vagy intézménynek adományozható, gyűjteményes kertben elért jelentős, példamutató szakmai eredményért.
A díjjal díszoklevél jár. Az oklevelek tervezője Szyksznian Wanda Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, a tipográfiát Vincze László készítette.