2017 AUGUSZTUS

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

KISASSZONY HAVA. Augusztus már a termésérés ideje. Kertünkben is megkezdődött és egész őszön át tart a maggyűjtés. A beérett terméseket illetve magokat begyűjtjük, tisztítjuk, ha szükséges szárítjuk, majd év végén, a minden évben kiadott Index Seminum (magkatalógus)-ban felkínáljuk őket, mintegy 600 botanikus kertnek, arborétumnak, akikkel nemzetközi tudományos magcsere kapcsolatban állunk, a világ minden tájáról. Gyűjteményeink fejlesztését mi is jórészt ennek a nagy hagyományú, csererendszernek a segítségével oldjuk meg.

Idén látogatóink a bazsalikom sok, színben, levélalakban és illatban különböző fajtáival találkozhatnak kertünkben, a Tornácosház lépcsőjén, a Rendszerkertben, sőt az egynyári ágyásokban. Van köztük citrom, szegfűszeg, fahéj illatú is. A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) 20-80 cm magas, bokrosan elágazó, egynyári, erős illatú növény. Szára négyszögletes, rövid nyelű levelének 3-4 pár erőteljes oldalere van. Laza virágzatban, nyáron nyíló ajakos virágai sárgásfehérek vagy lilásak. Gyógynövényként is ismert, levele övsömör, pattanások, rovarcsípés ellen jó. Teáját gyomor- és bélhurut, köhögés ellen használják, étvágyjavító, idegnyugtató, szélhajtó és vizelethajtó hatása is van. A szappan- és parfümgyártás is felhasználja. Különösen a mediterrán ételek fontos zöldfűszere. Eredeti élőhelye nem ismert pontosan, valószínűleg Indiából származik, de ősidők óta sokfele ültetik. Már az egyiptomi sírokban is találtak bazsalikomkoszorút. Olaszországban az udvarlás egyik szimbóluma volt, a fiatal lányok párkereséskor bazsalikomcsokrot tűztek a mellükre. A magyar parasztkertek és temetők népszerű növénye volt, a veteményeskertben paprika, paradicsom mellé ültették, hogy elűzze a kártevőket, de ablakban, cserépben is nevelték.
A Botanikus Kert bazsalikompalántáit a Valeyrac Exotics biztosította. Köszönjük!

A mályvafélék (Malvaceae) ágyásában nyílik a feltűnő szépségű mocsármályva (Hibiscus moscheutos). Hazája Észak-Amerika keleti része, Massachusettstől Floridáig, sós mocsarakban, víz-partokon él. Fásodó tövű évelő növény. A vadfaj 2 m magas, halvány rózsaszín, 16 cm átmérőjű virággal. Szépsége miatt régóta kultúrába vették, és számtalan szebbnél szebb, élénk színű fajtája van forgalomban, köztük az Alsótekeresi Faiskola ajándékaként kertünkben nevelt ’Sweet Caroline’ és ’Blanc Coeur rouge’.

A füzényfélék (Lythraceae) a ligetszépékkel (Onagraceae) együtt, egy ágyásban kaptak helyet. A családba tartozó hazai növények mind lágyszárú, mocsári vagy vízinövények. A füzények közül két termetesebb faj őshonos hazánkban, a vékonyabb szárú, laza, megnyúlt virágzatú vesszős füzény (Lythrum virgatum) és a vaskosabb, sűrű, tömött virágzatú réti füzény (L. salicaria). E utóbbi érdekes módszert „fejlesztett ki” az önbeporzás kiküszöbölésére. Különböző egyedeinek virágában háromféle hosszúságú porzót, illetve bibét láthatunk, s sikeres beporzás csak a másik egyed azonos hosszúságú ivarlevelei között mehet végbe. Mindkét füzény mocsarak, mocsárrétek növénye.

A kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus) közkedvelt, nyáron virágzó díszcserje, parasztkertekben és városi parkokban egyaránt gyakori. Sok szép, különböző színű, méretű, egyszerű és telt virágú fajtája virít a rendszerkert szélén elhelyezkedő gyűjteményünkben. Kelet-Ázsiából származó növény, Kínában és Japánban már réges-rég óta kultúrába vették. Koreában is nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy az ország nemzeti virága lett. Európába a XVI. század végén került, s közel-keleti származásúnak hitték, innen tudományos neve: syriacus, népi neve: törökrózsa.

Május végétől egészen az első őszi fagyokig egynyári kerti virágok színesítik a kertet. Az elmúlt évekhez hasonlóan a több száz egynyári növény palánta került kiültetésre kertünk különböző pontjain, a Floretum Kft. termékei. A felső, nagy egynyári ágyásokban a legnépszerűbb egynyári virágokból találunk bemutatót. A szivárvány színeiben többek között pillangóvirág (Cosmos), petúnia (Petunia), díszdohány (Nicotiana), bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes), vaníliavirág (Heliotropium), bojtocska (Ageratum), rózsameténg (Catharanthus), paprikavirág (Salvia splendens), hamvas zsálya (Salvia farinacea), vasfű (Verbena), szalmagyopár (Helichrysum) kerti fajtái pompáznak. A kastély felé vezető út mentén, a fák alatt árnyékot kedvelő virágok pompáznak. Nyár végére összefüggő virágszőnyeget alkotnak a rendkívül mutatós, szárazságot is jól tűrő, évelő, de nálunk nem télálló kerti begónia (Begonia x semperflorens) fajtái.

Az évelő és sziklakerti gyűjtemény ágyásaiban nyár közepén virít a sziki sóvirág (Limonium gmelinii). A Tiszántúl ürmös szikes pusztáin sokszor nagy tömegben tenyésző sóvirágot sokféle népi néven ismerjük: vasvirág, széki lapu, szíksaláta, lelleg, jegesvirág, betyárvirág, pásztorvirág, gólyavirág, sziksóvirág, lósóska stb. Évelő növény, bőrnemű, pozsgás levelekkel. 20-60 cm magas kékeslila virágzata júliustól szeptemberig nyílik, s már messziről feltűnik. Mutatós és tartós virágzata szárítva is megőrzi színét, szárazvirágnak gyakran gyűjtik. Gyökerei sok cseranyagot tartalmaznak, ezért finom bőrök cserzésére használták. Közeli rokona, a kaukázusi sóvirág (Limonium meyeri) száraz, elágazó, kemény hajtásaiból Közép-Ázsiában durva seprűt kötnek.

A széleslevelű pikkelyesfű (Chasmanthium /syn. Uniola/ latifolium) különleges szépségű fű, mely meglehetősen ismeretlen a díszfüveket kedvelők körében is. Díszítő értékét a lapos, halbordaszerűen elrendeződő kalászkák adják. Szárazkötészetben is alkalmazható. Észak-Amerika középső és keleti államaiban, lombhullató erdők patak- és folyópartjainak növénye. Észak-Mexikóban is megtalálható. A szélsőségesen mély árnyéktól eltekintve bárhol jól érzi magát, ha elég csapadékot kap. Esetenként támaszt igényel.

A Pálmaház mellékhajójában most nyílnak a jól ismert, Dél-Amerika trópusi esőerdeiből származó flamingóvirágok (Anthurium). A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartoznak. Húsos tengelyű, apró virágokból álló torzsavirágzatukat feltűnő színű buroklevél veszi körbe. Termesztésben leginkább a Kolumbiában és Equadorban őshonos, s a trópusi esőerdőkben epifitonként (fánlakó életmódot folytató növény) élő André-flamingóvirág (Anthurium andraeanum) fajtáival találkozhatunk.